Actual

Când intră bursele elevilor? Ministerul Educației a anunțat data când alimentează cardurile

cand-intra-busele-elevilor burse elevi
Sursa foto: Infofinanciar

Nici nu a început bine școala, și mulți părinți se gândesc deja când intră bursele elevilor. Ministerul Educației a stabilit cuantumul minim al burselor și pe ce dată vor fi alimentate cardurile.

Ministerul Educației a stabilit deja data când intră bursele elevilor. Anul acesta, conform noii Legi a învățământului preuniversitar, vor fi acordate mai multe tipuri de burse. Acestea sunt diferite de cele acordate anul trecut. Astfel, au dispărut bursele de studiu. Totodată a fost modificată denumirea burselor de performanță. Nu în ultimul rând, elevii din învățământul primar nu mai beneficiază decât de burse sociale.

Conform metodologiei stabilite de Ministerul Educației, elevii din ciclurile gimnazial și liceal, beneficiază de următoarele tipuri de burse:

– bursă socială.

– bursă de merit.

– bursă tehnologică.

– bursă de excelență olimpică I și II

Care este valoarea burselor pentru elevi

Și valoarea burselor acordate elevilor a suferit modificări prin noua Lege a învățământului preuniversitar.

Proiectul de metodologie pentru acordarea burselor școlare în anul școlar 2023-2024 prevede creșterea sumelor alocate ca stimulente. Pe de altă parte, sunt eliminate bursele sociale pentru elevii din mediul rural care învață în afara localității de domiciliu. Nu în ultimum rând, bursele de merit nu se mai acordă în funcție de mediile obținute de elevi la intrarea în liceu, ci sunt disponibile pentru o treime din elevii din fiecare clasă.

Ministerul Educației a stabilit prin metodologia publicată în Monitorul Oficial cuantumul burselor acordate astfel:

– Bursă socială – 300 de lei.

– Bursă de merit – 450 de lei.

– Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3/000 de lei.

– Bursă de excelență olimpică II – 700 de lei.

La acestea se adaugă și bursele acordate pentru mame minore, în valoare de 700 de lei.

Când intră bursele elevilor pe card

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Educației, bursele școlare pentru lunile septembrie și octombrie vor intra pe 15 noiembrie. Ulterior, alimentarea cardurilor elevilor beneficiari se va regulariza. Astfel, bursele școlare vor intre pe card pe data de 15 a fiecărei luni.

„Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice”, conform prevederilor Ministerului Educației.

De asemenea, bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Nu beneficiază de această formă de sprijin pe perioada vacanței de vară:

– elevii care nu au promovat anul școlar.

– elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult 20 de absențe nemotivate/an.

– absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat

– elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale, conform impact.ro.