Actual

Capitala este în situație de risc! 60% dintre benzinăriile și stațiile GPL pot genera incendii

Capitala este în situație de risc! 60% dintre benzinăriile și stațiile GPL pot genera incendii
Sursa foto: huff.ro

În urma tragediei de la Crevedia, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând de astăzi, toate staţiile de carburant şi de GPL vor fi controlate. O măsură necesară, în contextul în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov avertizează că sutele de stații GPL și de carburanți din Capitală reprezintă „surse de risc pentru incendiu“.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov avertizează că sute de stații GPL și de carburanți din Capitală sunt adevărate „surse de risc pentru incendiu“.
Astfel, din cele 380 de benzinării amplasate în București, 226 de unități, reprezentând aproximativ 59,5% din total, prezintă risc de incendiu, conform Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor din Municipiul București, aprobat de către Consiliul General în această vară. Planul este realizat anual de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și evaluează riscurile din fiecare oraș al țării.

Sectoarele cu cel mai mare grad de risc

Conform sursei citate, benzinăriile și stațiile GPL care pot genera probleme sunt amplasate, în majoritatea cazurilor, pe străzi înguste sau în apropierea blocurilor de locuințe.
În clasamentul situațiilor de risc în Capitală pe primul loc este Sectorul 3, care are 43 de astfel benzinării amplasate necorespunzător. Pe poziția secundă se situează mică distanță Sectorul 1, cu 41 de stații periculoase considerate drept un potențial pericol.
Pe locul al treilea, se situează Sectorul 6, cu 38 de benzinării, considerate „obiective de risc pentru incendiu“.
În Sectorul 5, din cele 28 de stații de alimentare cu carburanți, 22 de puncte de lucru au fost controlate deja de către Poliție. În urma verificărilor au fost date nouă amenzi, în valoare totală de peste 12 mii de lei, iar o stație urmează să fie dezafectată, conform b.

Marcel Ciolacu vrea controale în toată țara

La o zi de la tragedia de la Crevedia, premierul Marcel Ciolacu a declarat că începând de astăzi toate benzinăriile și stațiile GPL din țară vor fi verificate și vor intra într-un sistem de control.
„Începând de mâine (astăzi – n.r.), în toată ţara, toate staţiile de carburant şi de GPL, vor intra într-un sistem de control. Unde se vor găsi elemente şi încălcări ce ar putea duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii se vor închide activităţile pe loc. Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese şi fără anumiţi oameni să încerce să-şi menţină afacerile chiar dacă sunt ilegale”, a precizat Marcel Ciolacu,
Referitor la accident, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a dat asigurări că responsabilii vor suporta rigorile legii: „În ceea ce priveşte orice neregulă cu funcţionarea staţiei, a instituţiei, a autorităţilor locale, ale administraţiei locale, a poliţiei ….există o anchetă în curs de desfăşurate, parchetul a iniţiat deja aceste proceduri. Am discutat azi cu Procurorul General şi exact aşa cum v-a spus domnul prim-ministru, nu va exista niciun fel de rabat de la aplicarea legii, indiferent cine este responsabil în legătură cu acele fapte.”