Social

Cât de mult vor crește pensiile românilor? Veste bună pentru seniori

sursă foto: Wowbiz
Credit imagine: Wowbiz

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vine cu vești bune. După ce a asigurat seniorii că pensiile nu vor scădea sub nicio formă, ea a menționat că pensia minimă actuală, de 1.225 lei, este insuficientă pentru nevoile vârstnicilor. Drept care, acest venit va crește.

„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.

Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă. Considerăm că suma de 1225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor.

Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a declarat noul ministrul al Muncii și Solidarității Sociale.

Ce știm despre noua lege a pensiilor

Punctul de pensie va crește, de asemenea, de la 1.785 la o nouă valoare, încă nespecificată. Deși în acest moment nu poate fi dat un procent precis, este cert că modificarea pensiei minime are întâietate, dar și celelalte pensii vor face obiectul unor majorări.

„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.

Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent.

S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte”, a explicat ministrul Muncii. Deși informațiile nu sunt precise, problema pensiilor este de întâietate pentru Guvern, conform spuselor oficialului.

În acest sens, Simona Bucura Oprescu a declarat următoarele: „Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor.

Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”.

Declarațiile ministrului au fost făcute la Antena 3 CNN, unde Simona Bucura Oprescu a și calculat felul în care românii vor resimți creșterile salariale și ale pensiilor. Informația a fost transmisă de România TV.