International

Cât mai rezistă Bahmut-ul. Rușii au pus stăpânire pe zona estică a orașului

razboi in Ucraina, Bahmut, sursă foto CNN
FOTO: cnn.com

Șeful grupării rusești de mercenari Wagner a declarat miercuri că forțele sale au preluat controlul total asupra părții de est a orașului ucrainean Bahmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din războiul care durează  mai bine de un an.

Dacă afirmația este adevărată, aceasta ar însemna că forțele rusești controlează aproape jumătate din oraș, în eforturile lor costisitoare de a-și asigura prima mare victorie din ultimele câteva luni.

Apărătorii ucraineni au rămas însă sfidători. Săptămâna trecută, aceștia păreau să se pregătească pentru o retragere tactică din Bahmut, dar liderii militari și politici vorbesc acum despre menținerea pozițiilor și despre provocarea a cât mai multe pierderi forțelor de asalt rusești.

Ucrainenii au înconjurat orașul Bahmut

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi, care au fost vârful de lance al campaniei rusești de cucerire a Bahmut, au capturat acum partea de est a orașului. „Tot ce se află la est de râul Bahmutka este complet sub controlul Wagner”, a declarat Prigozhin pe Telegram.

Râul taie în două orașul Bahmut, care se află la marginea unei porțiuni din regiunea Donețk care se află deja în mare parte sub ocupație rusă. Prigozhin a mai emis înainte afirmații premature de succes, iar Reuters nu a putut să o verifice pe cea mai recentă.

„Principala sarcină a trupelor noastre din Bahmut este de a măcina capacitatea de luptă a inamicului, de a sângera potențialul său de luptă”, a declarat marți la televiziunea publică Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat în raportul său de miercuri dimineață: „Inamicul, în ciuda pierderilor semnificative, … continuă să ia cu asalt orașul Bahmut”. Rusia, care susține că a anexat aproape 20% din teritoriul Ucrainei, a făcut progrese în ultimele săptămâni în jurul Bahmut, dar ofensiva sa de iarnă nu a adus câștiguri semnificative în atacurile din nord și sud.

Aceasta afirmă că preluarea Bahmut ar fi un pas spre cucerirea regiunii industriale Donbas, formată din provinciile Donețk și Luhansk. Analiștii occidentali spun că Bahmut are o valoare strategică redusă. Dar Kievul spune că pierderile suferite de Rusia acolo ar putea determina cursul viitor al războiului, fiind așteptate bătălii decisive în cursul acestui an, când vremea va fi mai bună și Ucraina va primi mai mult ajutor militar, inclusiv tancuri grele de luptă.

Amploarea distrugerilor din Bahmut

Lunile de război de acolo au fost printre cele mai mortale și mai distructive de la începerea conflictului din Ucraina în februarie anul trecut, adăugând numele Bahmut la o listă de orașe devastate precum Mariupol, Sievierodonetsk și Lysychansk.

O dronă militară ucraineană a arătat amploarea distrugerilor din Bahmut, filmând blocuri de apartamente în flăcări și fumul care ieșea din zonele rezidențiale. Iryna Vereshchuk, un vicepremier ucrainean, a declarat că mai puțin de 4.000 de civili – inclusiv 38 de copii – dintr-o populație de aproximativ 70.000 de locuitori de dinainte de război au rămas în oraș, care este acum în mare parte în ruine după luni de bombardamente.

„Situația din oraș este dificilă. Inamicul ia cu asalt în mod activ pozițiile noastre, însă nu are niciun succes și suferă pierderi colosale”, a declarat un polițist de frontieră ucrainean într-o înregistrare video difuzată de Serviciul Frontierei de Stat. „Probabil din răutate, au încercat să arunce în aer două poduri. Dar noi primim în continuare tot ceea ce avem nevoie. Orașul rămâne în picioare, pentru că Bahmut a fost, este și va fi Ucraina. Vom rămâne în contact”.

Statul Major General ucrainean a mai spus că forțele rusești au efectuat peste 30 de atacuri nereușite în ultima zi numai în apropiere de Orikhovo-Vasylivka, la 20 km nord-vest de Bahmut. Acestea au bombardat zonele din jurul a 10 așezări de-a lungul secțiunii Bahmut a liniei de front, a precizat acesta, potrivit reuters.com.