International

Wagner, ignorată de armata rusă! Șeful mercenarilor se plânge că nu mai primesc arme

Evgheni Prigojin
sursafoto themoscowtimes.com

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a declarat că reprezentantul organizației pe care o conduce nu a fost lăsat luni, 6 martie, să aibă acces la sediul comandamentului militar rus din Ucraina, ceea ce adâncește și mai mult disputa liderului cu instituția de apărare.

Prigojin a declarat că incidentul a avut loc la o zi după ce acesta a solicitat de urgență provizii de muniție de la comandantul „operațiunii speciale militare” (SMO), denumirea dată de Kremlin războiului său din Ucraina.

Wagner, ignorată de armata rusă

„Pe 5 martie, am scris o scrisoare comandantului grupării SMO despre necesitatea urgentă de a aloca muniție. Pe 6 martie, la ora 8 dimineața, reprezentantului meu la sediul central i s-a anulat permisul și i s-a refuzat accesul”, a declarat Prigojin prin intermediul serviciului său de presă de pe Telegram.

De la jumătatea lunii ianuarie, campania de invazie a Rusiei în Ucraina a fost comandată personal de șeful Statului Major General, generalul de armată Valeri Gerasimov.

Miliția privată a lui Prigojin, Wagner, a condus o mare parte din cele mai grele lupte pentru cucerirea orașului ucrainean Bahmut, dar mercenarii se plâng cu amărăciune de săptămâni întregi că liderii militari ai armatei adevărate a Rusiei le subestimează contribuția în războiul imperialist al Kremlinului, scrie Reuters.

Bahmutul ar putea fi eliberat dacă n-ar fi mercenarii Wagner

Într-o înregistrare video publicată la sfârșitul săptămânii, Prigojin a repetat plângeri anterioare potrivit cărora oamenii săi erau privați de muniție.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigojin în înregistrarea video, aparent filmată într-un buncăr. „Situația nu va fi una bună pentru toate formațiunile militare care protejează interesele rusești”.

Reuters nu a putut verifica în mod independent când și unde a fost înregistrat videoclipul, care nu a fost publicat pe canalul obișnuit de Telegram al lui Prigojin. Un critic proeminent al șefului mercenarilor a declarat, fără a furniza dovezi, că înregistrarea ar fi putea veche chiar de două săptămâni.

Situația de la Bahmut

Prigojin declarase vineri că unitățile sale „au înconjurat practic Bahmutul”, unde luptele s-au intensificat în ultima săptămână, după luni de război de uzură, cu forțele rusești atacând din trei părți diferite. În declarația de luni, șeful mercenarilor a spus: „Continuăm să zdrobim Forțele Armate ale Ucrainei lângă Bahmut”, scrie Reuters.

Luni, Kievul a declarat că trupele sale încă rezistă într-o luptă „infernală” pentru Bahmut, în timp ce Washingtonul a declarat că, chiar și dacă orașul din estul Ucrainei ar cădea în urma unei ofensive rusești, acest lucru nu ar da neapărat Moscovei un impuls în război.

Rusia încearcă să încerce să încercuiască Bahmut pentru a-și asigura prima victorie majoră în mai bine de jumătate de an, la punctul culminant al unei ofensive de iarnă care a adus cele mai sângeroase lupte din război.

Trupele ucrainene au întărit pozițiile de la vest de Bahmut, în aparentă pregătire pentru o posibilă retragere, dar până acum nu par să fi decis să se retragă. Vorbind cu reporterii din Orientul Mijlociu, secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că nu ar putea prezice când sau dacă trupele ucrainene ar putea părăsi orașul, dar că căderea acestuia „nu va însemna neapărat că rușii au schimbat cursul acestei lupte”.