International

Previziuni sumbre pentru Rusia: Nu vor mai fi bani anul viitor! Între timp, Kremlinul testează rachete cu rază lungă de acțiune

Rusia
sursa foto: hotnews.ro

Previziuni sumbre pentru Rusia din partea oligarhului Oleg Deripaska, considerat la un moment dat cel mai bogat om din Federația Rusp. Acesta transmite că sancțiunile occidentale își vor face simțită prezența de abia anul viitor, atunci când țara va rămâne fără bani. Acesta a mai explicat că doar investițiile din țările străine prietene vor mai putea salva situația.

Totuși, între timp, Kremlinul testează rachete cu ținte aflate la 1.000 de kilometri distanță în Marea Japoniei, aflată în estul îndepărtat al Rusiei, dând semne că Vladimir Putin nu vrea să pună prea devreme capăt conflictului început în Ucraina.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei avertizează

Oligarhul rus Oleg Deripaska a avertizat că Rusia va rămâne fără bani până anul viitor, asta dacă țara nu va avea investiții din partea țărilor „prietenoase”. De abia în câteva luni sancțiunile occidentale își vor produce efectele. Considerat la un moment dat cel mai bogat om al țării, magnatul din domeniul energiei și metalelor, a vorbit recent într-o conferință de afaceri din Siberia.

„Nu vor mai fi bani anul viitor. Vom avea nevoie de investitori străini”, a explicat Deripaska, care a fost sancționat de Regatul Unit, SUA și UE după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Omul de afaceri a mai explicat că fondurile se epuizează și că Rusia îndură o presiune „serioasă” din cauza sancțiunilor occidentale și că țara va trebui să își îndrepte atenția către alte țări cu „resurse serioase” pentru a investi, transmite The Guardian.

„Ne-am gândit că suntem o țară europeană. Acum, în următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic”, a spus Deripaska, fondatorul Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

Deficitul bugetar al Rusiei va crește

Recent, agenția europeană de rating Scope a apreciat că deficitul bugetar al Rusiei ar putea crește la 3,5% din produsul intern brut (PIB), în comparație cu prognoza guvernului de 2%. În anul 2022, deficitul oficial a ajuns la 2,3%.

Scope a spus că acest lucru a fost cauzat de veniturile mai mici din exporturile de petrol și gaze, pe măsură ce Occidentul a renunțat de energia rusă. Agenția de rating a mai atras atențua că cheltuielile uriașe ale Rusiei cu războiul vor afecta economia pe termen lung, pentru că acestea se fac în detrimentul investițiilor în infrastructură, digitalizare, locuințe și protecția mediului.

Rusia îşi testează rachetele Kalibr în Marea Japoniei

De asemenea, vineri, un submarin rusesc aflat în Marea Japoniei a lovit o ţintă terestră aflată la peste 1.000 de kilometri distanţă cu o rachetă de croazieră Kalibr, în cadrul unui exerciţiu, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării. Este acelaşi tip de rachetă pe care Moscova o foloseşte în conflictul din Ucraina, precizează Reuters.

Ministerul a publicat o înregistrare video care arată cum racheta iese de sub apă şi apoi loveşte o ţintă într-o zonă de antrenament din regiunea Habarovsk, din estul Rusiei.

Rusia, blocată de zeci de ani într-o dispută teritorială cu Japonia în legătură cu un lanţ de insule din Pacific, a spus că un număr nedeclarat de nave, avioane şi drone ale Flotei sale din Pacific au fost, de asemenea, implicate în exerciţiu, securizând perimetrul.

Moscova a folosit rachete Kalibr pentru a ataca mai multe ţinte din Ucraina, inclusiv centrale electrice, lansându-le de pe nave şi submarine din Marea Neagră.