Diverse

Câteva dintre cele mai frumoase sate din România, care vor crea o impresie deosebită încă de la prima vizită

Câteva dintre cele mai frumoase sate din România, care vor crea o impresie deosebită încă de la prima vizită

Peisaje rustice superbe, asemeni celor din Elveţia sau Franţa le avem şi noi, aici în România….și sunt mult mai pitoreşti!

Astfel, în articolul de azi  veți descoperi șase din cele mai frumoase sate din România

1.Botiza, un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată, este situate în inima Maramureşului, pe Valea Izei.

În anul 1373, Botiza a fost atestată documentar sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor, aici pot fi vizitate :

 • mănăstirea Botiza
 • izvorul cu ape minerale Borcut.

Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza.

Preţurile la pensiunile din zonă sunt cuprinse între 60 şi 120 de lei pentru o noapte în inima Maramureşului.

  2.Ciocăneşti

Satul Ciocăneşti, un sat de poveste, se află  pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei.

La intrarea în sat se află o pancartă pe care scrie „sat muzeu”, pentru că este unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală. Dar și este anunțat că este Comună Turistică.

Denumirea satului bucovinean vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna slobozind în văzduh o săgeată făcută de oamenii acestor meleaguri. Aici găseşti şi case “încondeiate”, care sunt de o frumuseţe rară.

În satul Ciocăneşti mai poţi vizita şi Casa Muzeu “Leonida Ţăran”, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale.

Tradiţia caselor încondeiate a luat naştere în anul 1950, dintr-un gând al unei doamne din familia Ţăran, care, în momentul când a vrut să schimbe culoarea casei, şi-a dorit ca la pereţii clădirii “să se uite şi Luna şi Soarele”, citează businessmagazin.ro. Rezultatul a fost nu numai pe placul soarelui şi al lunii, ci şi al zecilor de turişti care ajung la Ciocăneşti în fiecare an.

Cei care au vizitat deja micuţa localitate spun că persoanele care vor să înnopteze în acest sat vor face o alegere excelentă, mai ales că pensiunile îşi aşteaptă clienţii cu preţuri cuprinse între 60 şi 70 de lei.

3.Pleşa, un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi, se află în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului.

Aici limba română nu se aude decât de sărbători şi este folosită doar atunci când vin musafiri români.

Foto: Pinterest

În Pleșa, o noapte de cazare este ceva mai scumpă, costând în medie 100 de lei, doar poate ajunge până la 400 de lei.

4.Rimetea este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, despre care sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.

Rimetea, datorită felului în care e aşezată, este un loc destinat escaladărilor şi sporturilor aeronautice. Astfel, Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii.

La o distanță de 5 kilometri de Rimetea se află Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.

Ca obiective turistice, în zonă se află:

 • Muzeul Etnografic, Moara de Apă (datează din 1275)
 • Biserica Unitariană (construită în secolul al XVII-lea)
 • Piatra Secuiului (mai e numită şi Uriaşul Culcat pe Spate, pentru că noaptea arată ca un uriaş culcat pe spate)
 • aşa-numitele morminte din stâncă, unice în România.

Foto: rimetea 2/coltisorderomania.ro

Cazarea în Rimetea este asigurată de pensiunile conduse de gazde primitoare. Tarifele pornesc de la 90 de lei camera dublă pe noapte şi ajung până la 200 de lei.

5.Şirnea este un sat parcă ieşit din romanele lui J.R.R. Tolkien, potrivit bussinessmagazin.ro.

Șirnea este un sătuc din județul Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m.

Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România în anul 1960, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum “Focul lui Sumedru” (ocrotitorul recoltelor şi oierilor), care are loc în data de 25 octombrie a fiecărui an. Cu cazia acelui eveniment copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru, cum spun sătenii.

Jurnaliștii clujeni au denumit satul „Elveția României”.

Foto: ziuadecluj.ro

În apropierea satului se află:

 • Parcul Naţional Piatra Craiului,
 • Prăpastiile Zărneştilor,
 • Cheile Moieciului,
 • Peştera şi Cheile Dâmbovicioara,
 • Peştera cu lilieci din satul Peştera,
 • Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

În ceea ce  privește cazarea, există pensiuni agroturistice, care au oferte pentru toate buzunarele. Astfel, pentru o noapte de cazare preţurile încep de la 50 de lei şi pot ajunge până la 100 de lei. Important este de știut că unele dintre pensiuni oferă acces Wi-fi gratuit, grătar, camere cu Tv prin satelit şi – poate cel mai important într-o sejur de relaxare – vedere la munte.

6.Viscri e o localitate cu 1.000 de oameni care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă acolo.

Viscri adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

Totodată, oamenii de aici au iniţiat un proiect foarte interesant, numit „Şosete din lână naturală din Viscri“. Șosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau schimbate la început pe alimente, însă în timp trocul s-a trasformat într-un adevărat proiect: femeile din sat tricotează anual aproximativ 10.000 de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere şi papuci din pâslă care sunt trimise la un depozit din Naumburg, Germania, de unde se vând apoi în toată ţara, potrivit aceleiași surse citate.

În satul Viscri, pe partea culinară, există o cerere mare pentru:

 • supa de găină cu tăieţei
 • pâinea pe vatră
 • dulceţuri

În acest context, puţină lume ştie de Dulceaţa de Viscri a fost lansată oficial în anul 2012 la Paris. Francezii o pot cumpăra la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint, dar cei aleg ca destinație de vacanță satul Viscri pot primi acestă dulceață în schimbul unui zâmbet, sătenii din Viscri fiind foarte generoşi.

Foto: cameră de închiriat/Viscri 125

Din punct de vedere al cazării în Viscri, o noapte la pensiune costă minimum 90 de lei. Există însă şi pensiuni care percep turiştilor care vor să doarmă în satul Prinţului Charles şi 200 de lei pe noapte.