Info Actual > Politică > Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Israel. Israelul susține că polonezii au dat o lege antisemită
Politică

Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Israel. Israelul susține că polonezii au dat o lege antisemită

Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Israel

La două zile după un gest similar israelian, Polonia şi-a rechemat, luni, ambasadorul din Israel. Reacția Israelului a fost provocată de o lege poloneză ce limitează revendicările proprietăţilor confiscate după Al Doilea Război Mondial. Legea a fost calificată de Israel ca „antisemită”, scrie Agerpres.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări ale blocului comunist, după căderea Cortinei de Fier în 1989, Polonia nu a organizat restituirea proprietăţilor confiscate.Cei care le revendică au fost lăsați să-şi încerce norocul prin tribunale.

Noua lege care a fost promulgată sâmbătă de preşedintele polonez Andrzej Duda, impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist după război, precizează France Presse.

Guvernul a precizat că legea ar trebui mai ales să împiedice fraudele.

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasadorul Poloniei în Israel va rămâne în ţară până la noi ordine”, se arată în comunicatul instituției.

Conform sursei citate, acest gest este un răspuns „la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului”.

Ambasadorul Marek Magieowski s-a reîntors în Polonia

 „Decizia privind nivelul permanent al reprezentanţei diplomatice poloneze în Israel va fi luată în zilele următoare”, a precizat instituția.

Ministrul israelian de externe Yair Lapid l-a rechemat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Israelului în Polonia, calificând noua lege „antisemită”. Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a calificat la rândul său legea drept ruşinoasă şi a declarat că arată „un dispreţ neruşinat pentru memoria Holocaustului”. Lapid a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe ar recomanda reprezentantului polonez în Israel, în prezent în vacanţă, „să-şi continue vacanţa în ţara sa”.

Duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins acuzaţiile de antisemitism. Conform acestuia, decizia Israelului de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Varşovia „este nefondată şi iresponsabilă”.

„Cineva care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele Poloniei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică”, a scris acesta pe Facebook.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Polonia, au pierit aproape şase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei. După război, autorităţile comuniste au naţionalizat un mare număr de proprietăţi abandonate după moartea sau fuga proprietarilor lor.