Info Actual

Info Actual > Politică > Catolicii sărbătoresc Duminica Floriilor: Ce a făcut Papa Francisc în această zi
Politică

Catolicii sărbătoresc Duminica Floriilor: Ce a făcut Papa Francisc în această zi

Catolicii sărbătoresc Duminica Floriilor. Papa Francisc a celebrat astăzi, pentru prima dată în direct pe internet, slujba pentru Duminica Floriilor dintr-o Piață Sfântul Petru fără credincioși din cauza pandemiei de coronavirus.

Începe, astfel, o Săptămână Mare în care principalele ritualuri vor fi transmise în direct la TV și pe internet. Totodată, astăzi are loc și Ziua Mondială a Tineretului.

Astăzi, în drama pandemiei, în fața atâtor certitudini care se zdrobesc, în fața atâtor așteptări trădate, în simțul abandonului care ne întristează inimile, Iisus spune fiecăruia: ‘Curaj: deschide-ți inima către iubirea mea. Vei simți mângâierea lui Dumnezeu, care te susține’ “, a afirmat Papa Francisc în omilia slujbei de Duminica Floriilor, celebrată astăzi, pentru prima dată în streaming.

În bazilica Sfântul Petru au fost prezenți doar cardinali, jurnaliști și foarte puțini oameni din cauza situației de urgență legată de coronavirus.

Papa Francisc s-a adresat în special tinerilor, indicându-le persoanele care, în aceste zile de urgență, îi ajută pe alții: “Dragi prieteni, priviți spre adevărații eroi, care în aceste zile ies la iveală: nu sunt cei care au faimă, bani și succes, ci cei care își dau sufletul pentru a-i sluji pe ceilalți”.

“Suntem pe lume să-l iubim pe El și pe ceilalți. Restul trece, asta rămâne”, a adăugat Bergoglio. “Drama prin care trecem ne împinge să luăm în serios ceea ce este serios, să nu ne pierdem în lucruri care contează prea puțin; să redescoperim că viața este inutilă dacă nu îi ajutăm pe alții, pentru că viața este măsurată prin iubire. Așadar, în aceste zile sfinte, acasă, stăm în fața Crucifixului, priviți Crucifixul, care este măsura iubirii lui Dumnezeu pentru noi”.

Apoi, Suveranul Pontif a adresat o invitație pentru toată lumea: “Să încercăm să îi contactăm pe cei care suferă, pe cei care sunt singuri și nevoiași. Să nu ne gândim doar la ceea ce ne lipsește, ci să ne gândim la binele pe care îl putem face”.

Slujba a fost transmisă începând de la ora italiană 11:00 în streaming pe site-ul Vaticanului. Broșura celebrării a fost disponibilă și pe portalul Sfântului Scaun. Nu a avut loc nicio procesiune cu ramuri de măslin. Binecuvântarea a avut loc la poalele altarului. Foarte puțini oameni prezenți în bazilică pentru o slujbă care a avut loc fără pelerini din cauza regulilor pentru limitarea contagierii cu coronavirus.

În bazilica Vaticanului, unde Bergoglio a celebrat slujba, au fost așezate pe altar crucifixul Sfântului Marcel și icoana Salus Populi Romani. Foarte puțini oameni prezenți (protopopul bazilicii, cardinalul Angelo Comastri, câteva călugărițe, cititori) au fost așezați câte unul într-o bancă. De asemenea, au fost primiți unii jurnaliști și fotografi, iar unii dintre ei au purtat mască. În afară de oamenii care l-au ajutat pe Suveranul Pontif la celebrarea slujbei, printre care cântăreții din cor și reprezentanții mass-media, în bazilică au fost prezente numai aproximativ 15 persoane conform SKY TG 24.