Actual Politică

CCR a decis. Românii cu pensii mai mari de 4.000 lei nu trebuie să plătească contribuții la sănătate

CCR a decis. Românii cu pensii mai mari de 4.000 lei nu trebuie să plătească contribuții la sănătate

Românii care au pensii mai mari de 4.000 lei nu pot fi obligați să plătească contribuții la sănătate. Decizia aparţine judecătorilor de la  Curtea Constituțională care au analizat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021.

CCR a decis. Românii cu pensii mai mari de 4.000 lei nu trebuie să plătească contribuții la sănătate

Curtea Constituţională a decis joi că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

CCR a admis joi, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor care fac referire la Contribuţii sociale obligatorii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În esenţă, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, spune CCR.

În luna noiembrie a.c., apoape 200.000 de persoane au încasat pensii mai mari de 4.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice. Dintre aceștia 108.741 de persoane au încasat sume cuprinse între 4.001 și 5.000 de lei și 91.230 pensii de peste 5.000 de lei.

O parte din acești pensionari, circa 10.000, beneficiază de pensii de serviciu acordate prin legi speciale, așa-zisele pensii speciale de care beneficiază foștii magistrați, diplomați, grefier, parlamentari și funcționari parlamentari, foști piloți din Aviația Civilă sau foști angajați ai Curții de Conturi.