Actual International

Iohannis are concurenţă. Ucrainenii lui Zelenski îl vor pe Boris Johnson în fruntea NATO

Iohannis are concurenţă. Ucrainenii lui Zelenski îl vor pe Boris Johnson în fruntea NATO

Boris Johnson primeşte o altă ofertă din partea ucrainenilor. După petiţia prin care cere acordarea cetățeniei ucrainene și a rolului de premier al Ucrainei, acum vine o altă propunere. Premierul Marii Britanii ar putea schimba Downing Street cu unul dintre cele mai importante roluri de pe scena internaţională, potrivit susţinătorilor care doresc ca el susţină apărarea Ucrainei în calitate de viitor secretar general al NATO.

Deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko este în fruntea solicitărilor pentru ca Boris Johnson să preia postul atunci când actualul secretar general Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul.

Iohannis are concurenţă. Ucrainenii lui Zelenski îl vor pe Boris Johnson în fruntea NATO

Premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, i-a conferit marţi, preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, premiul ”Sir Winston Churchill” pentru performanţele de lider, relatează dpa. Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10 – reşedinţa oficială a prim-ministrului de la Londra – unde Boris Johnson a afirmat că Churchill ”ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” când şeful statului ucrainean a cerut ”muniţie, nu o ocazie” cu care să plece de la Kiev când a început invazia rusă.

Premierul a mai spus că îşi poate imagina spiritul lui Sir Winston Churchill însoţindu-l pe Zelenski şi ”făcându-şi loc cu bastonul” prin toate încercările.

La eveniment au asistat membri ai familiei fostului prim-ministru care a condus Marea Britanie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ai Societăţii Internaţionale Churchill.

Zelenski a declarat că este extrem de onorat de premiul primit şi că ”Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie, i-am avut alături pe cei care ne-au ajutat, care şi-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare şi care nu s-au gândit să renunţe la luptă – despre tine e vorba, Boris. Premiul este şi al tău, iar aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor şi ai celor care nu îşi cedează libertatea niciunui tiran”.

Preşedintele Ucrainei îl invocase pe Churchill în discursul său emoţionant către parlamentarii britanici, ocazie cu care promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruşi în aer, pe mare şi în stradă.

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie, prin care a primit confirmarea că ”a izbucnit nebunia”, iar tancurile ruseşti ”năvălesc peste graniţă”.

”În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanenţă au mişcat milioane de oameni, iar prin rezistenţa ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, i-a mai spus el preşedintelui ucrainean.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeaşi ocazie un bust al lui Winston Churchill.

Boris Johnson a demisionat în 7 iulie din funcția de lider al Partidului Conservator, după ce a fost implicat în mai multe scandaluri. El rămâne în funcția de premier până la alegerea unui nou șef al partidului.

Petiție pentru acordarea cetățeniei: Ucrainenii vor să-l pună premier pe Boris Johnson

Ucrainenii au lansat o petiție prin care cer acordarea cetățeniei ucrainene și a rolului de premier al Ucrainei lui Boris Johnson, prim ministrul demisionar din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Petiția a strâns peste 2.500 de semnături la câteva ore după ce a fost postată marți pe site-ul oficial de petiții al Ucrainei.

În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea în Marea Britanie ceea ce l-a forțat să își anunțe demisia, Boris Johnosn este foarte iubit în Ucraina pentru sprijinul în lupta împotriva Rusiei.

Petiția adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski enumeră punctele forte ale lui Johnson, acestea fiind „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei, înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic”.

Cu toate acestea, petiția recunoaște că implementarea solicitării ar duce la nerespectarea Constituției Ucrainei.

Zelenski nu a menționat încă noua petiție, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va primi 25.000 de semnături.