Info Actual

Info Actual > Politică > Ce a făcut premierului Viktor Orbán de ziua națională
Politică

Ce a făcut premierului Viktor Orbán de ziua națională

Cu ocazia zilei de 15 Martie, ziua națională a Ungariei, premierul Viktor Orbán a adesat o scrisoare maghiarilor din afara graniţelor, în care a evocat moştenirea revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-1849 şi împlinirea a o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon – a informat, duminică, şeful Biroului de Presă al Premierului Ungariei, susecretarul de stat Bertalan Havasi.

“15 martie 1848 este moştenirea şi sărbătoarea comună a tuturor maghiarilor. De 172 de ani, în această zi jurăm împreună credinţă libertăţii şi solidarităţii noastre naţionale. Oriunde am trăi în lume, cu toţii ne aducem aminte de tinerii din martie şi de eroii care, de la Pákozd până în Ţinutul Secuiesc, din Baranya la Srbobran au luptat ca un singură fiinţă sub drapelul libertăţii maghiarilor” – a scris premierul Ungariei.

Viktor Orbán a afirmat că sărbătorirea din acest an comportă o semnificaţie deosebită, deoarece se împlinesc o sută de ani de la pierderea teritoriilor ţării ca urmare a Trianonului.

“La fel ca acum 172 de ani, când fără Gábor Áron cauza libertăţii ar fi fost repede învinsă, aşa şi azi Ungaria nu poate exista fără comunităţile maghiare din Transilvania, Serbia, Slovacia şi Transcarpatia” – a scris Viktor Orbán, care a adăugat: “ca urmaşi ai generaţiei paşoptiste, ne dorim şi jurăm să păstrăm şi să îmbogăţim unica moştenire lingvistică, spirituală şi culturală, pe care am creat-o în Bazinul Carpatic în ultimii peste o mie de ani”. Premierul Viktor Orbán şi-a încheiat scrisoarea cu următoarele cuvinte: “Daţi-mi voie ca, la aniversarea revoluţiei din 1848, să vă felicit cu respect şi să vă urez o sărbătoare înălţătoare, multă putere şi dârzenie pentru zilele care vor urma. Trăiască libertatea maghiarilor, trăiască patria!”