Actual

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

praf saharian
sursa foto: arhiva companiei

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat neliniște și îngrijorare în rândul cetățenilor. Pentru a calma situația și a oferi informații clare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut declarații pentru a explica natura acestui fenomen.

„Le spun să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene (n.r. praful saharian) apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar. Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat. În lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație.

Românii trebuie să știe că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează. Noi monitorizăm atât suspensiile PM 2,5 și PM-10, cât și ceilalți poluanți în timp real. Ori de câte ori e cazul să alertăm populația, facem acest lucru.

Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto. ”, a spus Fechet, potrivit Antena3.