Actual

Ce motive mai invocă românii prinși ilegal în SUA: Vor să scape de invazia rusă  

Ce motive mai invocă românii prinși ilegal în SUA: Vor să scape de invazia rusă  
Arhivă

Visul american rămâne în topul preferințelor românilor care aleg să plece din țară, pentru o viață mai bună. Grav este că nu intră legal în SUA, ci sunt prinși la graniță.

Ce motive mai invocă românii prinși ilegal în SUA: Vor să scape de invazia rusă

Mai nou, românii care încearcă să pătrundă ilegal în Statele Unite ale Americii dau vina pe războiul ruso-ucrainean. Ei spun că fug pentru a scăpa de o eventuală invazie a lui Vladimir Putin. Numai în luna aprilie, autoritățile americane de frontieră au prins peste o mie de conaționali care intrau ilegal în SUA, majoritatea venind din Mexic .

Dar drumul clandestin până în SUA este foarte dificil. Oamenii își riscă viața aproape la fiecare pas și ce e mai grav e faptul că în această cursă nebună cu un final incert sunt angrenați și copii.

„Este o călătorie extrem de periculoasă, asta tot spunem mereu, că oamenii sunt jefuiți, violați și chiar uciși pe tot acest drum până în Statele Unite. E dificil de spus ce se întâmplă cu fiecare caz în parte, odată ajunși aici, dar cei mai mulți dintre ei sunt întorși din drum, sunt expulzați din Statele Unite”, a declarat Allen Orr, președinte Asociația Avocaților Americani de Iimigrație, conform stirileprotv.ro.

Sunt vânați la tot pasul de traficanții de persoane, iar dacă scapă cu bine de aceștia, următorul pas este traversarea râului Rio Grande cu o barcă gonflabilă. Dar nici faptul că au ajuns cu bine pe malul celălalt nu garantează că au „câștigat” cursa, pentru că cei mai mulți sunt prinși de polițiștii de frontieră și trimiși înapoi.

10.000 de români întorși din drum

În ultimii trei ani, peste 10.000 de români au fost prinși încercând să intre ilegal pe la toate frontierele Statelor Unite, potrivit cifrelor furnizate de Autoritatea de frontieră americană. Anul 2021 a fost un an record, cu un total de peste 5.000 de români intrați fraudulos în SUA.  Iar anul acesta , dacă ne luăm după cifre, are toate șansele să-l depășească pe cel anterior.

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii aprilie, au fost depistați 4.500 de imigranți ilegali români, aproape câți au fost în tot anul trecut. Aceleași surse susțin că cei mai mulți dintre aceștia sunt de etnie romă. Odată prinși, ei cer azil pe motiv că ar fi persecutați în țară sau, mai nou, spun că au fugit din România de teama lui Putin. Președintele Asociației Avocaților Americani de Imigrație spune că 90 la sută dintre cererile de azil sunt respinse.

Sunt și copii depistați singuri la frontieră

A crescut numărul celor care vor să ajungă cu toată familia ilegal în SUA, dar și al copiilor care sunt depistați singuri la frontieră. Dacă în tot anul 2021, au fost 84, din ianuarie până în prezent au fost înregistrați 103. Americanii nu se lasă impresionați de sentimentul de frică invocat de români, atâta timp cât țara noastră este considerată ca fiind sigură. Cei care nu sunt expulzați imediat din State sunt trimiși într-un centru de detenție până când le este analizată solicitarea de azil.