Culinar

Ce puteți face din ouă: un cocktail super gustos și aspectuos pentru masa de Crăciun sau de Revelion

Ce puteți face din ouă: un cocktail super gustos și aspectuos pentru masa de Crăciun sau de Revelion
libertateapentrufemei.ro

Lichiorul de ouă  sau eggnog își are rădăcinile în Marea Britanie și a intrat în cultura universală cu ajutorul cinematografiei, fiind nelipsit din toate filmele de Crăciun.

Lichiorul de ouă este un produs lactattradițional, îndulcit, cremos, parfumat, care conține lapte și/sau smântână, zahăr, ouă bătute. Se pot adăuga (opțional) băuturi alcoolice cum ar fi brandy, rom, whisky, bourbon, Kahlúa, vodcă sau combinații ale acestora. Rețeta originală sugerează folosirea ouălor crude, însă preparat sau depozitat incorect va fi responsabil pentru o toxiinfecție chiar în pragul sărbătorilor. Drept urmare, rețeta prezentată în rândurile următoare are la bază gălbenușuri tratate termic.

De obicei, această băutură se consumă rece, drept urmare poate fi preparată cu câteva zile înainte, potrivit restorgraf.ro.

 

Eggnog sau Lichior de ouă

Ingrediente necesare:

 • 250 ml lapte de 3.5% grăsime
 • 350 ml smântână pentru frișcă
 • 240 ml lapte condensate
 • 100 g zahăr
 • 5 gălbenușuri
 • 4 linguri de rom, coniac sau wiskey (bourbon)
 • 1 linguriță nucșoară
 • 1 baton scorțișoară
 • 1 linguriță extract de vanilie sau ½ păstaie de vanilie

Mod de preparare:

 1. Pe foc, într-o cratiță puneți laptele (cei 250 ml), 250 ml de smântâna, laptele condensat, mirodeniile și păstaia de vanilie și lăsași să se încălzească, dar fără să fiarbă.
 2. Opriți focul și lăsați amestecul la infuzat, cu capac, pentru 10 minute.
 3. Mixați gălbenușurile cu zahărul până când sunt încorporate și adăugați treptat lichidul cald, amestecând continuu.
 4. Transferați apoi amestecul înapoi în oală și gătiți-l la foc mic până când gălbenușul începe să se îngroașe puțin, mixând neîncetat.
 5. Opriți focul și acum puteți adăuga, dacă doriți, alcoolul. Mai amestecați puțin
 6. După răcire, se ține în frigider până a doua zi.

Înainte de momentul servirii, bateți smântâna rămasă (100 ml) cu câteva picături de zeamă de lămâie până obțineți o frișcă ușor lichidă.

Apoi amestecați bine lichiorul răcit pentru ca acesta să fie cât mai omogen și ulterior încorporați frișca, păstrând câteva linguri și pentru décor.

Turnați lichiorul de ouă în pahare, decorați cu frișca păstrată pentru acest scop, apoi puteți presăra scorțișoară măcinată.