Actual Lifestyle

Mâncăm porcării. Consumăm lapte substituit și pastă de tomate necorespunzătoare, potrivit ANSVSA

Mâncăm porcării. Consumăm lapte substituit și pastă de tomate necorespunzătoare, potrivit ANSVSA
agrointel.ro

În urma unor verificări la comercianți și procesatori, efectuate în luna octombrie 2022 (respectiv în perioada 18-26.10.2022), inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi și au reținut cantități de lapte, produse lactate și pastă de tomate.

”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat  în perioada 18 – 26.10.2022, o acțiune tematică de control, cu privire la respectarea condiţiilor sanitare veterinare referitoare la procesarea, depozitarea și comercializarea laptelui crud, produselor lactate și pastei de tomate/bulion/ketchup.

Obiectivele controlate prioritar au fost:

  • Depozitele frigorifice și depozitele de produse alimentare fără regim termic, ce efectuează operațiuni de import din țări terțe și comerț intracomunitar;
  • Unitățile de procesare lapte și produse din lapte;
  • Unitățile de procesare/depozitare pastă de tomate/bulion/ketchup;
  • Unitățile de comercializare en gros și en detail a laptelui, a produselor lactate, a pastei de tomate/bulion/ketchup”.

Ce nereguli a constatat ANSVSA în cazul laptelui

În ceea ce privește laptele, ANSVSA a constatat că laptele de oaie sau capră a fost înlocuit cu lapte de vacă.

De asemenea, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a mai identificat următoarele nereguli:

  • depozitare, manipulare și igienizare necorespunzătoare,
  • etichetare incompletă,
  • lipsa documentelor de proveniență (exemplu brânză FETA origine Bulgaria)
  • adaosuri necorespunzătoare în produsele lactate (grăsime vegetală,  proteină de soia sau apă).

Ce nereguli a constatat ANSVSA în cazul pastei de tomate/ /bulionului/ketchup-ului

„Principalele neconformități constatate:

  • etichetare incompleta;
  • lipsa originii produsului;
  • lipsa corelării loturilor unor produse cu documentele însoțitoare”.

Inspectorii ANSVSA au preluat probe pentru analiza în laborator

Inspectorii sanitari-veterinari au preluat probe în vederea analizării acestora în laborator atât pentru lapte și produsele lactate cât și pentru produsele din tomate.

„În cadrul controalelor tematice s-au prelevat probe, în vederea efectuării examenelor de laborator, pentru identificarea practicilor frauduloase în ceea ce privește laptele și produsele lactate, respectiv substituirea laptelui de oaie/capră cu lapte de vacă, adaosul de grăsime vegetală, adaosul de proteină de soia sau adaosul de apă”, se arată în comunicatul de presă al ANSVA.

Rezultatele analizelor de laborator

Potrivit aceluiași comunicat de presă, „În urma definitivării interpretării rezultatelor buletinelor de analiză emise de IISPV și LSVSA județene, au rezultat următoarele probe neconforme:

  • 5 probe de produse lactate la care s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de grăsimi vegetale;
  • 46 de probe de lapte și produse lactate au fost neconforme în ceea ce privește conținutul de proteină, grăsime și/sau sare, nerespectând cerințele Regulamentului (CE) nr.1169/2011 cu privire la informarea consumatorului
  • 6 probe de bulion de tomate, pastă și sos de tomate, au fost necorespunzătoare din punct de vedere al conținutului de conservanți, nerespectând legislația europeană”.

Aceste neconformități au fost gestionate în cadrul platformei Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) și au fost dispuse, după caz, măsuri de retragere de pe piață”.

Ce sancțiuni au aplicat inspectorii ANSVSA pentru neregulile constatate

În cazul laptelui și produselor lactate, au fost verificate „710 unități și au fost prelevate 731 de probe” de către DSVSA județene și a Municipiului București, iar „neregulile constatate au fost sancționate, în cazul laptelui, cu:

  • 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de 286.920 de lei;
  • s-a reținut oficial cantitatea de 638 de kg lapte și produse lactate”.

În ceea ce privește pasta tomate/bulion/ketchup, „au fost verificate 609 unități și au fost prelevate 345 de probe”, iar „neregulile constatate au fost sancționate cu:

  • 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 98.400 de lei;
  • s-a reținut oficial cantitatea de 443 de kg pastă de tomate și 45 de kg ketchup”, se arată în comunicatul publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pe ansvsa.ro.