Actual

Ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă după rotativa guvernamentală? „Este o chestiune personală”

Nicolae Ciucă, Sursă foto Digi24
sursa foto Digi24

Pe 16 mai 2023, premierul Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a declarat că va lua o decizie privind viitorul său în Senat sau în Executiv doar după ce vor fi finalizate discuțiile privind componența noului guvern.

Cu privire la statutul său de după rotativă, primul ministru a declarat că:„Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup. Neavând finalizate negocierile asupra structurii guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”, a spus Nicolae Ciucă. 

Ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă?

Nicolae Ciucă a dat un răspuns rapid: „Este o chestiune personală”, atunci când a fost întrebat dacă dorește să rămână în Executiv.

În plus, când a fost întrebat dacă dorește ca președintele PNL să dețină un anumit rol în Guvern, premierul a spus că este necesar: „Să stabilim dacă va rămâne preşedintele PNL în Guvern şi, după ce va rămâne în Guvern, va alege acea funcţie în care îşi poate servi interesele ţării, ale electoratului liberal”.

În plus, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, până în acest moment, nu și-a dorit niciodată să ocupe o funcție pe care a deținut-o anterior.

„De regulă, până în acest moment, nu am revenit niciodată pe o funcţie pe care am mai fost. Şi, ca principiu personal, am evitat inclusiv în unităţile în care mi-am exercitat responsabilitatea. E o chestiune de principiu, mi se pare că, mai ales dacă vii de la un alt nivel, influenţezi într-un anume fel şi e bine ca ce ai lăsat în urmă şi a fost bine să rămână şi ce nu a fost bine, să fie îndreptat şi este o chestiune de respect faţă de cei care sunt la conducere în momentul respectiv”, a mai explicat Ciucă.

Se schimbă polii puterii

Primul ministru a vorbit și despre modalitatea în care se va face rotativa guvernamentală. „Pentru că am spus mai devreme că voi face referire la modul în care, nu peste mult timp, se va face această rocadă politică, aşa cum a fost ea asumată în momentul în care, împreună cu preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, am decis ca prima jumătate a acestui proiect de coaliţie să aibă la conducerea guvernului un premier liberal, iată-ne ajunşi la sfârşit de etapă şi urmează cea de-a doua în care vom realiza ceea ce nimeni nu se aştepta.

Cu mai bine de peste un an şi jumătate în urmă, pe de-o parte menţinerea acordului politic, asigurarea stabilităţii coaliţiei şi asigurarea majorităţii în parlament, astfel încât să avem certitudinea că aceste programe, pe care ni le-am asumat, fie că vorbim despre Programul de guvernare, fie că vorbim de PNRR – asumat prin fonduri europene, ce presupune de la sine un amplu program de reforme să se realizeze”, a spus luni premierul, potrivit Agerpres.

Premierul susține că, fără o majoritate parlamentară puternică, nu ar fi fost posibilă o discuție legislativă și studierea proiectului de lege care să garanteze traiectoriile de reformă asumate de națiunea noastră în PNRR.