Diverse

Ce se va întâmpla la iarnă cu românii care au centrale. Ministrul Virgil Popescu spune ce îi așteaptă

Ce se va întâmpla la iarnă cu românii care au centrale. Ministrul Virgil Popescu spune ce îi așteaptă

Anunț important pentru toți cei care se încălzesc cu centrale. Ministrul Virgil Popescu le dă o veste bună. A fost eliminat plafonul pentru consumatorii casnici, iar aceștia vor plăti 31 de bani pe kilowat, indiferent cât ar consuma.

Românii cu centrale vor plăti suma de 31 de bani pe kilowatt

Potrivit declarațiilor ministrului Virgil Popescu, ca urmare a războiului dintre Ucraina și Rusia, țara noastră va avea o iarnă complicată din punctul de vedere al alimentării cu gaze. Pe de altă parte însă, acesta spune că România nu este chiar atât de dependentă de gazul rusesc și este în discuții cu alte state pentru a suplimenta livrarea de gaze naturale.

În ceea ce privește plafonul pentru consumul la gaze, ministrul spune că a fost eliminat pentru consumatorii casnici cu centrale individuale. Cu alte cuvinte, toți cei are au centrale vor plăti suma de 31 de bani pe kilowatt, indiferent cât ar consuma.

„Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic”

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă.

Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a transmis ministrul energiei, Virgil Popescu, conform digi24.ro.

Există gaz în proporție de 75,6% din capacitate

În altă ordine de idei, ministrul a mai spus că în acest moment România are gaz în proporție de 75,6 la sută din capacitate. Adică mai mult decât aveam anul trecut la 1 noiembrie. „Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut.

Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade- și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie- crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a mai spus Virgil Popescu.

Sursă foto: evenimentul zilei