Actual Politică

Ce spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă despre sprijinul politic dat primarului general. Nicuşor Dan, din ce în ce mai singur.

Ce spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă despre sprijinul politic dat primarului general. Nicuşor Dan, din ce în ce mai singur.

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan pare din ce în ce mai singur sau mai degrabă realizează cum e când nu răspundea la telefoanele niciunui lider politic. Roata s-a întors, şi până şi premierul Nicolae Ciucă nu vrea să găsească o rezolvare pentru acesta şi spune că problemele de la Capitală pot fi rezolvate foarte simplu, chiar de Nicuşor Dan.

Ce spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă despre sprijinul politic dat primarului general. Nicuşor Dan, din ce în ce mai singur

Întrebat despre solicitarea primarului Capitalei, Nicuşor Dan, privind un ajutor de la Executiv pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Parlament, că primarul ”trebuie să-şi rezolve problema”, precizând că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă a doua soluţie nu o acceptă.

 ”Este o problemă a autorităţii locale. PMB are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că acest lucru, eu personal, am chemat la discuţii pentru a rezolva problema termiei din timpul sărbătorilor de anul trecut. După aceea i-am invitat pe primar şi pe cei responsabili să vină să prezinte un plan concret prin care să rezolvăm această situaţie de sitem din Capitală”, a spus premierul la Parlament.

Nicolae Ciucă a arătat că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă a doua soluţie nu o acceptă.

La începutul acestei săptămâni, Nicușor Dan a cerut sprijinul Guvernului Guvern pentru a putea plăti 600-650 de milioane de lei care s-au acumulat în ultimii trei ani, reprezentând diferenţa de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.

„Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”

Întrebat dacă îi va ridica sprijinul politic, premierul a spus că „nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”.

A dat Nicolae Ciucă un avertisment către preşedintele PNL Bucureşti?

La jumătatea lunii septembrie, liderii PNL i-au cerut preşedintelui PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, să îi retragă sprijinul politic primarului general, Nicuşor Dan.

Practic, semnalul dat astăzi de premierul Nicolae Ciucă este mai degramă un mesaj către liderul liberalilor bucureşteni.

Retragerea sprijinului politic, o mișcare politică cu două efecte

Primul efect ar fi blocarea completă a proiectelor lui Nicușor Dan, care acum se sprijină pe o majoritate formată din PNL și USR în Consiliul general. Primarul general al Capitalei nu poate trece nici un proiect major fără votul Consiliului General.

Al doilea efect politic ar fi scăderea dramatică a șanselor lui Nicușor Dan pentru un al doilea mandat de primar general. El a câștigat alegerile locale din 2020 cu sprijinul PNL și USR, într-o alianță forjată de Ludovic Orban. De altfel, Nicușor Dan a rămas apropiat de Orban, iar o parte din apropiații fostului lider PNL au fost numiți în funcții de conducere la primărie de către Nicușor Dan.