Actual Economic

Ce sumă de bani a încasat România de la irakieni pentru Termocentrala Mintia. Ieri s-a făcut plata

Ce sumă de bani a încasat România de la irakieni pentru Termocentrala Mintia. Ieri s-a făcut plata

Irakienii de la Mass Global Energy au devenit proprietarii Termocentralei Mintia, după ce au achitat, marţi, contravaloarea în lei a sumei de 91,2 milioane de euro. Astfel, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă. Tranzacţia este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a ţării şi totodată cea mai mare tranzacţie din insolvenţă de anul acesta.

S-a vândut Termocentrala Mintia. Irakienii de la Mass Global Energy au plătit 91,2 milioane de euro şi au devenit proprietarii

Termocentrala Mintia care a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA a fost cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8500 MW, a anunţat Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic.

Potrivit documentului citat, Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022.

Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA.

„Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia.

Acesta are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.

CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA au acordat avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.

Licitaţia publică a avut loc în data de 26.08.2022, pentru care s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom.

Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea preţului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara SA, şi cumpărător.

Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la preţul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, Euro, respectiv 100% din valoarea de piaţă stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.