Actual International

Ce sume de bani i-au intrat lui Trump în buzunar de pe urma unui hotel la care nu a renunțat în timpul mandatului său

Ce sume de bani i-au intrat lui Trump în buzunar de pe urma unui hotel la care nu a renunțat în timpul mandatului său
nytimes.com

O sumă importantă de bani i-a intrat lui Donald Trump în buzunar reprezentând profitul realizat de un hotel la care nu a renunțat în timpul mandatului său de președinte.

Peste 750.000 de dolari  au cheltuit mai multe state din Golf, China şi Malaezia la un hotel din Washington deţinut de Donald Trump în timpul preşedinţiei sale, potrivit unor documente publicate luni de Congresul SUA.

Donald Trump, care a anunţat marţi că va candida pentru un al doilea mandat, a păstrat un hotel pe numele său în apropierea Casei Albe şi după alegerea sa ca președinte, în 2016.

Miliardarul republican, acuzat de „conflict de interese”

Miliardarul republican inaugurase hotelul care îi purta numele chiar în anul alegerii sale şi a fost acuzat de „conflict de interese”, deoarece hotelul era frecventat de delegaţii străine.

În ianuarie 2021, după mai multe răsturnări de situaţie, Curtea Supremă a SUA a închis cazul fără a dezvălui detaliile cheltuielilor.

Recent, însă, o comisie a Camerei Reprezentanţilor, controlată încă de democraţi, a obţinut recent documente de la compania Mazars, care se ocupă de contabilitatea Organizaţiei Trump.

Potrivit documentelor obținute, „şase ţări au cheltuit peste 750.000 de dolari la hotelul preşedintelui Trump, plătind până la 10.000 de dolari pe noapte pentru camere de lux”, a anunţat reprezentanta Carolyn Maloney, care conduce această comisie.

De asemenea, Carolyn Maloney, a mai declarat: „În acelaşi timp, ei încearcau să influenţeze politica externă a SUA”.

Ce sume au cheltuit unele țări la hotelul fostului președinte al SUA

Malaezia a cheltuit aproape 260.000 de dolari în anul 2017 pentru a-l găzdui pe premierul Najib Razak şi anturajul său în timpul unei vizite de stat în SUA, deşi acesta era investigat de justiţia americană pentru deturnarea a miliarde de dolari din fondul suveran de investiţii 1MDB, se arată în document.

Autorităţile din Qatar au plătit, în anul 2018, peste 300.000 de dolari la hotel înainte de o vizită a emirului Tamim bin Hamad al-Thani.

Potrivit comisiei Congresului, chiar și China, ale cărei relaţii cu Statele Unite sunt mai tensionate, a cheltuit, prin intermediul ambasadei sale de la Washington, aproape 20.000 de dolari la acest hotel în anul 2017.

La încasările hotelului lui Trump au mai contribuit încă trei țări, respectiv:

  • Emiratele Arabe Unite,
  • Arabia Saudită,
  • Turcia.

Se cer mai multe informații Arhivelor Naționale

În urma acestor dezvăluiri, Carolyn Maloney a scris Arhivelor Naţionale pentru a obţine mai multe documente, cu scopul, de a propune o lege pentru a supraveghea afacerile viitorilor preşedinţi.

De asemenea, scopul scrisorii înaintate Arhivelor Naționale este și acela de „a determina dacă fostul președinte Trump a denaturat politica externă a SUA pentru a-și servi propria sa. interese financiare.”

„Aceste documente pun sub semnul întrebării măsura în care președintele Trump a fost ghidat de interesul său financiar personal în timpul mandatului, mai degrabă decât de interesele cele mai bune ale poporului american”, a declarat Carolyn Maloney, președintele House Oversight, într-o declarație pentru CNN.

 „Aceste documente, pe care comitetul continuă să le obțină de la Mazars, vor informa eforturile noastre legislative pentru a ne asigura că viitorii președinți nu abuzează de poziția lor de putere în interes personal”, citează cnn.com.