International

Cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei. Primul bilanț anunță 32 de morți și 85 de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit

Tragedie feroviară în Grecia
sursa foto: Twitter

Cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei a avut loc azi-noaptea, după ce două trenuri, unul de pasageri și altul de marfă s-au ciocnit aproape de orașul Larissa. Primul bilanț oficial anunță 32 de morți și 85 de răniți. Spitalele din Salonic și din Atena sunt în alertă din cauza numărului mare de victime. Tragedia a avut loc marţi seară cu câteva minute înainte de miezul nopţii în dreptul, în centrul ţării,

Conform informațiilor prezentate de presa elenă este vorba de un tren cu 350 de pasageri care mergea de la Atena spre Salonic și un tren de marfă care plecase din Salonic spre Larissa. În urma impactului mai multe vagoane au deraiat. Primele două sunt complet distruse, iar cel puțin alte trei au luat foc. La fața locului au fost mobilizate 40 de ambulanțe și au intervenit 150 de pompieri, în timp ce spitalele pentru tratarea victimelor arse au intrat imediat în alertă.

Zeci de răniți sunt în stare gravă

Medicii din orașul Larissa au declarat că cel puțin 25 de răniți sunt în stare gravă. De asemenea, aproximativ 250 de pasageri au fost evacuați și transportați la Salonic cu autobuze. Eforturile de salvare continuă și la ora transmiterii acestei știri. Mai mult, conform oficialilor, se așteaptă ca numărul persoanelor decedate să crească, transmite France 24.

Din primele informații se pare că trenul de pasageri implicat, în care erau 350 de oameni, a pornit pe o rută greșită, atunci când s-a schimbat macazul.

„Până în prezent au fost găsite moarte cel puţin 32 de persoane”, a anunţat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci într-o conferinţă de presă, precizând că operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare.

„85 de persoane au fost rănite şi transportate la spitalele din apropiere”, a adăugat el.

Cel mai grav accident feroviar din istoriei Greciei

Potrivit presei elene, acesta este „cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia vreodată”. după coliziunea dintre un marfar şi un tren care transporta 350 de pasageri, a raportat acest purtător de cuvânt. Aproximativ 150 de pompieri, precum şi 40 de ambulanţe au fost mobilizate, potrivit serviciilor elene de salvare. De asemenea, au fost desfășurate macarale şi mecanici pentru a încerca să îndepărteze resturile şi să ridice vagoanele răsturnate.

„Majoritatea pasagerilor au fost duşi în siguranţă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al pompierilor.

„Operaţiunile de eliberare a persoanelor prinse în interior este în derulare şi se desfăşoară în condiţii dificile, din cauza coliziunii puternice a celor două trenuri”, a mai spus el. Unul dintre vagoane a luat foc şi mai multe persoane au rămas blocate în interior, potrivit postului public de televiziune ERT.

La postul de televiziune SKAI, guvernatorul regiunii, Kostas Agorastos, a declarat că „peste 250 de pasageri au fost transferaţi cu autobuzul la Salonic”, al doilea oraş al ţării, în nord.

„Din păcate, numărul răniţilor şi morţilor riscă să fie mare”, a avertizat el.

De asemenea, a fost organizată o reuniune de criză a guvernului Ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, s-a deplasat la faţa locului, în timp ce ministrul de interne, Takis Theodorikakos, supervizează situaţia de la centrul de gestionare a crizei împreună cu şefi ai poliţiei şi ai pompierilor.

Pe site-ul presei locale Onlarissa, o tânără a explicat în lacrimi că „trenul era în întârziere şi s-a oprit câteva minute când am auzit un zgomot asurzitor”.

„Trenul s-a răsturnat complet şi aproape a căzut în râpă şi apoi jumătate din vagon a început să ia foc (…) În vagonul meu, au fost cinci pasageri răniţi”, a povestit un pasager la televiziunea SKAI. Cele două spitale din regiunea Larissa au fost rechiziţionate pentru a primi numeroşii răniţi, potrivit pompierilor greci. Spitalele militare din Salonic şi Atena sunt şi ele „în alertă” în caz de nevoie, au subliniat aceştia.