Actual Diverse

Cel mai important criteriu de integritate #farăpenali devine aplicabil începând cu alegerile viitoare

Cel mai important criteriu de integritate #farăpenali devine aplicabil începând cu alegerile viitoare

Două legi adoptate în Parlamentul României vor schimba cursul istoriei, în bine, de această dată. Normalitatea devine realitate. Ce înseamnă aceasta mai exact, în cele ce urmează.

Cel mai important criteriu de integritate #farăpenali devine aplicabil începând cu alegerile viitoare

Legea 294/2022 și Legea 295/2022, publicate deja în Monitorul Oficial, sunt legile aprobate de legislatorii din Parlamentul României. Prin noua formulă juridică, inițiativa PNL #farăpenali va deveni aplicabilă pentru toate alegerile din România, începând cu cele care vor avea loc în 2024.

Despre aceasta a scris și Diana Morar, deputat român, ales în 2020 din partea PNL, pe pagina personală de Facebook.

”Cel mai important criteriu de integritate al PNL autoimpus pentru alegeri încă din 2015, devine literă de lege pentru toate partidele. Trebuie precizat că proiectul inițial al USR prevedea interdicția de a fi aleși pentru cei condamnați pentru infracțiuni sexuale contra minorilor. Forma legii promulgată astăzi este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectul PNL, în sensul extinderii interdicției”.

Partea bună care o aduc noile legi este că la următoarele alegeri, condamnații nu mai pot candida, ”grație eforturilor PNL, care a reuşit să extindă la toate infracțiunile interdicţia de a candida pentru cei cu condamnări definitive la toate tipurile de alegeri”, mai scrie deputatul Diana Morar.

Istoric vorbind, după cum a relatat și presa de-a lungul timpului și cum reamintește în textul său, oficialul român, Diana Morar,

”PNL a depus proiectul inițiat de Alina Gorghiu în 2017 (înainte de campania USR din 2018). La Camera Deputaților PNL eu am conciliat două proiecte (Plx 480/2017, inițiat de PNL și Plx 535/2021, inițiat de USR și având coinițiatori colegi din PNL, inclusiv eu), obținând astfel forma prin care să nu poată candida la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea”.

De ce a simțit nevoia să scrie ceea ce simte, deputatul Diana Morar răspunde:

”Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat pentru că există diferență mare între intenția USR ( Interdicție pentru infractorii cu infractiuni sexuale asupra minorilor) cu acest proiect și forma finală rezultată în urma intervenției mele pe prevederile privind interdicția de a candida a celor condamnați penal”.

Normalitatea devine realitate, așa își încheie deputatul mesajul către români.