Actual Economic

Cel mai sumbru scenariu economic care s-ar putea întâmpla în martie sau aprilie. Opinia specialistului

Cel mai sumbru scenariu economic care s-ar putea întâmpla în martie sau aprilie. Opinia specialistului
Infoactual/arhiva

După o profundă analiză economică de actualitate, prof. Mircea Coșa vorbește despre economia României, evidențiind o serie de probleme cu care ne-am putea confrunta în lunile următoare, mai exact martie-aprilie.

Per ansamblu, la nivel de țară, primul element care iese în evidență este suma enormă pe care o plătim pentru acoperirea datoriei externe, cea făcută pe timpul perioadei Orban-Cîţu, când a fost ridicată la aproape 50%.

Deficitul balanţei comerciale a ajuns la un maxim istoric. Este foarte grav, pentru că aceasta înseamnă, concret, că România trăieşte pe împrumut, este îndatorată, nu e capabilă să îşi acopere nici investiţiile, nici importurile.

Din punct de vedere financiar, tot ca țară, mai avem şi deficitul contului curent, în termeni economici. Mai ales că în urmă cu doar câteva zile ne-am împrumutat iarăşi pe 30 de ani, cu o dobândă mare, mai mare decât a Ungariei, de exemplu.

”Toate lucrurile astea nu mă duc la concluzia că în 2023 ar exista elemente viabile care să ducă la scăderea inflaţiei„, a declarat prof. Mircea Coşea pentru DC NEWS.

Concluzia numărul unu: slabe speranțe cu scăderea inflației. Iar dacă aceasta ar fi tot, dar nu, nu este. Și aceasta deoarece prof. Mircea Coşea face referire la un scenariu sumbru afirmând: „s-ar putea întâmpla în martie-aprilie. Am pus carul înaintea boilor.

La ce face referire profesorul cu vechime la Catedra de Economie a Academiei de Studii Economice. Datele luate în calcul sunt următoarele:

1. Criză de lichiditate la nivelul populaţiei. Vom avea o lipsă de bani. Ce au avut, românii au cheltuit, pe vacanţe, pe sărbători, etc. Lefurile şi pensiile nu au crescut la nivelul inflaţiei, deci consumul o să scadă, iar asta înseamnă o scădere pe ansamblu la nivelul economiei. Dar lucrurile se complică, pentru că acest consum va fi în scădere, dar se va baza tot pe import, mai ales la alimente şi produsele de folosinţă imediată.

2. Dificultate în dezvoltarea unor programe serioase de investiţii. Noi am pus carul înaintea boilor. Investiţiile cu care ne lăudăm că le vom face vor avea un impact negativ imediat prin înrăutăţirea balanţei comerciale. România nu mai are o producţie de bunuri de capital, deci tot ce înseamnă investiţii înseamnă bunuri de import. Bitum pentru şosele, feronerie, sticlă, etc. Nici aici nu vom avea o creştere importantă.

3. Creştere a şomajului. Nu la cifre foarte grave, dar faţă de şomajul foarte mic existent acum în România va exista o creştere. Mă bazez aici pe faptul că se preconizează că 30.000 de firme îşi vor înceta activitatea în primăvară, pentru că nu îşi pot achita facturile la energie. Asta înseamnă şomaj şi o agravare a situaţiei sociale.

Cele trei puncte reprezintă concluzia finală a analistului economic prof. Mircea Coșa, cu o vastă experiență economică, atât din interiorul sistemului de stat, cât și din afara lui.