Diverse

Ceremonia funerară a lui Gorbaciov are loc în Sala Coloanelor. De ce Putin nu participă la înmormântarea fostului lider rus

Ceremonia funerară a lui Gorbaciov are loc în Sala Coloanelor. De ce Putin nu participă la înmormântarea fostului lider rus

Mihail Gorbaciov este înmormântat alături de soţia sa, Raisa, decedată în anul 1999. ”Aceasta a fost o decizie a familiei”, a mai precizat reprezentantul Fundației Gorbaciov.

Ceremonia funerară a lui Gorbaciov are loc în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre. De ce nu participă și Putin la ceremonie

Funeraliile lui Mihail Gorbaciov au loc sâmbătă, 3 septembrie, a anunţat fiica sa, Irina. Ceremonia funerară se desfășoară în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre, printre care Lenin și Stalin.

Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea. Printre ei se numără și Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov. Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.facebook sharing button

Înmormântarea are loc în aceeași zi, la cimitirul Novodevici.

Capela va fi deschisă publicului între 10:00 şi 14:00, orele Moscovei”, a declarat un membru al Fundaţiei Gorbaciov, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

Trupul lui Mihail Gorbaciov este depus în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, loc destinat marilor personalități ale Rusiei.

Tot aici a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

De ce nu va fi prezent președintele Putin la ceremonie

Putin nu va fi prezent la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider sovietic va fi petrecut sâmbătă pe ultimul drum și va conține elementele ale funeraliilor de stat. Declarația aparține secretarului de presă al Kremlinului, Dmitrii Peskov.

Conform TASS, oficialul rus a precizat că liderul de Kremlin și-a luat deja rămas bun de la primul și ultimul președinte sovietic la spital.Putin l-a vizitat pe Gorbaciov la morga unde se află corpul neînsuflețit, joi, 1 septembrie.

Vladimir Putin i-a adus omagiu joi dimineață fostului lider sovietic, vizitând și depunând o coroană de flori la Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Gorbaciov a murit marți.

Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă asta pe 3 septembrie”, a mai spus Peskov, citat de Reuters.

La ceremonie va fi prezentă și garda de onoare, a declarat Peskov. Din spusele lui, Kremlinul acordă suportul necesar familiei fostului lider rus, pentru întregul ceremonial al înmormântării.

Foto: unica.md