Actual International

Decizia Rusiei a șocat întreaga omenire. Ce se întâmplă cu funeraliile lui Mihail Gorbaciov

Decizia Rusiei a șocat întreaga omenire. Ce se întâmplă cu funeraliile lui Mihail Gorbaciov

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 91 de ani. Toată lumea se aștepta ca acesta să aibă parte de funeralii de stat, dar acest lucru nu se va întâmpla. Care să fie motivul?

Va fi înmormântat la Cimitirul Novodevichy din Moscova

Potrivit informațiilor oferite de agenția de presă rusă Interfax, citată de The Independent, „nu există planuri de a organiza funeralii de stat pentru Gorbaciov”. Fundația care îi poartă numele fostului președinte a transmis că fostul lider URSS urmează să-și doarmă somnul de veci la Cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa, Raisa, care s-a stins în 1999.

Gorbaciov a murit după o lungă boală gravă, după cum a anunțat Spitalul Clinic Central (TSKB), potrivit AFP. Declinul sănătății sale a început în anul 2011, iar ulterior a fost supus mai multor operații. El a încetat să mai călătorească în străinătate începând cu anul 2015.

„Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice”

Iubit de întreaga omenire dar nu și de ruși, Gorbaciov a fost descris de Vladimir Putin drept un om de stat care a schimbat istoria lumii.

Liderul de la Kremlin a specificat însă că nu a înțeles niciodată „romantismul” său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident care, de altfel, nici nu se justifica „Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale.

Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice şi de provocări uriaşe economice, sociale şi de politică externă”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în telegrama de condoleanţe.

Ce mesaje îi trimitea Putin lui Gorbaciov la aniversare

Vladimir Putin îi trimitea mesaje an de an lui Mihail Gorbaciov de ziua de naștere, pe 2 martie.

La aniversarea celor 90 de ani, Putin a subliniat în telegrama de felicitare că îl consideră „parte din constelația oamenilor străluciți și remarcabili și a oamenilor de stat preeminenți ai noștri și care au avut un efect major asupra istoriei naționale și globale”, spune agenția de presă de stat a Rusiei, TASS.

Sursă foto: antena 3