Actual International

Mobilizare la ONU. Printr-o rezoluție adoptată, Rusia ar trebui să plătească pentru distrugerile din Ucraina doar că …

Mobilizare la ONU. Printr-o rezoluție adoptată, Rusia ar trebui să plătească pentru distrugerile din Ucraina doar că …
CNN/Captura Video

O veste bună: Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile – de natură umană şi materială – provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Și vestea rea: Rezoluția nu are caracter obligatoriu.

Mobilizare la ONU. Printr-o rezoluție adoptată, Rusia ar trebui să plătească pentru distrugerile din Ucraina doar că…

Prin rezoluţia adoptată la Adunarea ONU, se cere ca Rusia să fie „considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina şi „să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor” materiale şi umane.

Rusia nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii susţinute de Ucraina, Canada, Ţările de Jos şi Guatemala, care a primit 94 de voturi. Împotrivă au votat 14 ţări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia şi s-au abţinut 73 de ţări, în principal de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Totodată, documentul stabilește necesitatea de a crea, „în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” şi „un registru internaţional al daunelor pentru a lista (…) probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, juridice şi ale statului ucrainean.

„Ucraina va avea sarcina dificilă de a reconstrui ţara şi de se redresa după război. Dar această redresare nu va fi niciodată completă fără un sentiment al dreptăţii pentru victimele războiului” dus de ruşi, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Președintele ucrainean a salutat decizia ONU, ca de obicei, printr-un mesaj postat pe Twitter, cu referire la  Rusia, ”agresorul”.

„De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de despăgubire de către Rusia pentru crimele comise în Ucraina”, a scrie președintele ucrainean pe Twitter. „Agresorul va plăti pentru ce a făcut!”, a ținut să spună Zelenski.