Actual International

Cancelarul german Scholz promite să prevină un conflict între NATO și Rusia

Cancelarul german Scholz promite să prevină un conflict între NATO și Rusia
EVZ

Cancelarul german Olaf Scholz a propus ca țările NATO care nu sunt în război cu Rusia să depună toate eforturile, pentru a preveni un astfel de eveniment tragic și anume potențialul conflict armat între NATO și Rusia.

Cancelarul german Scholz promite să prevină un conflict între NATO și Rusia

Într-un interviu acordat ziarului german Tagesspigel de duminică, 29 ianuarie 2023, cancelarul Olaf Scholz a reiterat că nu există niciun război între țările NATO și Rusia. De asemenea, el a promis să prevină orice escaladare de acest gen în viitor.

”Nu există nicio participare directă a vreunei țări NATO în acest război. Acest lucru nu se va întâmpla”. Scholz a continuat să dea asigurări că nu va permite o ”astfel de escaladare”, adăugând că toți membrii guvernului german îi împărtășesc poziția în acest sens.

La întrebarea cât de mari sunt temerile sale cu privire la escaladarea și reacția nucleară din partea Moscovei, el a răspuns: ”Cancelarul german, care a depus jurământul și este serios în această privință, trebuie să facă totul pentru ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să nu se transforme într-un război între Rusia și NATO”.

Acțiunile Berlinului sunt întotdeauna ”coordonate” la nivel internațional, iar Germania nu îi urmează pe cei care ”îi spun cu ușurință să meargă înainte”, a precizat oficialul german.

În același context, el a mai explicat: ”Orice altceva ar crește riscul de escaladare și ar fi iresponsabil. Mulți cetățeni urmăresc știrile în fiecare seară în speranța că cancelarul își va păstra calmul. O fac și eu”.

Cancelarul a menționat că este extrem de important pentru securitatea Europei să își coordoneze acțiunile cu cele ale Statelor Unite. ”Este important pentru mine să nu mergem singuri la nivel național”.

De asemenea, șeful guvernului german a invocat convorbiri telefonice importante cu președintele rus Vladimir Putin.

Voi avea din nou convorbiri telefonice cu Putin, pentru că trebuie să vorbiți unul cu celălalt”, a subliniat Scholz. El a remarcat că opiniile politicienilor cu privire la conflict sunt ”absolut diferite” și a catalogat acțiunile armatei ruse în Ucraina drept ”un război teribil și fără sens”.

”Pentru mine este important ca discuția să se întoarcă întotdeauna la un subiect specific – cum poate lumea să iasă din această stare teribilă? Condițiile pentru aceasta sunt clare – retragerea trupelor rusești”, a conchis Scholz.

Scholz a criticat cererile constante ale Ucrainei pentru noi arme, respingând ideea de a furniza avioane de luptă. ”De îndată ce se ia o decizie, începe o nouă dezbatere în Germania. Când se întâmplă acest lucru, nu pare serios, subminează încrederea cetățenilor în deciziile guvernului”, a subliniat el.

Germania nu va participa la ”ridicarea constantă a mizei”, a mai spus Olaf Scholz și a exclus posibilitatea ca Berlinul să își schimbe poziția din cauza presiunii internaționale, așa cum s-a întâmplat în cazul livrării de tancuri Leopard.

De asemenea, el a respins categoric ideea introducerii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Motivul fiind că acest lucru ar însemna o intervenție directă în conflictul dintre Ucraina și Rusia, a subliniat el, adăugând totodată că opinia sa este împărtășită de președintele american Joe Biden.