International

China o lasă mai moale cu restricțiile după proteste, dar afirmă că „lupta împotriva Covid-19 va fi un succes”

China o lasă mai moale cu restricțiile după proteste, dar afirmă că „lupta împotriva Covid-19 va fi un succes”

Ministerul chinez de externe a declarat luni că lupta guvernului împotriva Covid-19 va avea succes, la o zi după ce oamenii au ieșit în stradă în întreaga țară pentru a protesta împotriva controalelor stricte ale virusului.

La o conferință de presă obișnuită, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a fost pus să se adreseze pe subiectul demonstrațiilor stradale. Acesta a declarat că cererea de comentarii nu corespunde „faptelor” întâmplate, adăugând: „Cu conducerea Partidului Comunist Chinez și cu sprijinul poporului chinez, lupta noastră împotriva Covid-19 va fi un succes”.

Regiunea Xinjiang, din vestul Chinei, a relaxat luni unele restricții Covid în capitala sa Urumqi, după ce un incendiu mortal în oraș, atribuit controlului virusului impus de stat, a declanșat proteste în întreaga țară.

Oamenii din orașul de patru milioane de locuitori – dintre care mulți au fost închiși în case timp de săptămâni întregi – se vor putea deplasa cu autobuzele pentru a-și rezolva îndatoririle, în cartierele lor de domiciliu, începând de marți, au declarat oficialii în cadrul conferinței de presă ținute luni.

Anumite întreprinderi esențiale din zonele „cu risc scăzut” ar putea, de asemenea, să solicite reluarea operațiunilor, la o capacitate de 50 la sută, în timp ce transportul public și zborurile vor începe „să se reia în mod ordonat”, au declarat oficialii.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a lansat un atac în mass-media asupra „forțelor cu motive ascunse”, care au creat legătura dintre incendiu și Covid.

În urma protestelor, oficialii au declarat că orașul „a redus transmisiunile sociale la tăcere” și că se va „restabili ordinea normală a vieții pentru locuitorii din zonele cu risc scăzut, într-un mod etapizat și ordonat”.

Oficialii prezenți la conferința de presă de luni au declarat că Urumqi va relua, de asemenea, serviciile de livrare de colete, dar lucrătorii din domeniul logisticii vor trebui să rămână într-un „circuit închis” în căminele companiilor.

Cum și de ce au apărut revoltele populare

Metodele necruțătoare ale Chinei de a nu mai avea niciun fel de virus au declanșat proteste și au afectat productivitatea celei de-a doua economii din lume, pe măsură ce poporul s-a săturat de închiderile bruște, carantinele îndelungate și campaniile de testare în masă.

O serie de noi reguli anunțate de Beijing la începutul acestei luni părea să semnaleze îndepărtarea de această strategie, reducând cerințele de carantină pentru intrarea în țară și simplificând un sistem de desemnare a zonelor cu risc ridicat.

În schimb, oficialii au închis zone mari din capitala Chinei, în timp ce numărul cazurilor de îmbolnăviri la nivel național a depășit în ultimele zile pragul de 30.000, atingând un nivel record.

Furia chinezilor a izbucnit în weekend, când sute de persoane s-au adunat în campusurile universitare și în orașele din întreaga țară, cerând încetarea politicii „zero-Covid”.

În Beijing, autoritățile orașului au declarat duminică după-amiază că nu vor permite ca închiderile instantanee ale zonelor rezidențiale să fie în vigoare mai mult de 24 de ore.