Actual International

China se pregătește pentru un exod în masă. Oamenii se grăbesc să-și reînnoiască pașapoartele

China se pregătește pentru un exod în masă. Oamenii se grăbesc să-și reînnoiască pașapoartele
Hui Yt/Shiutterstock

A fost o vreme și la noi în România când oamenii dădeau buzna la pașapoarte, pentru a fugi din țară, mai ales de frica războiului apropiat de granița noastră. Iată că acum a venit rândul chinezilor. Frica de război cu Taiwan-ul, constrângerile excesive și violengte din pandemie, motive suficiente pentru a-și perfecta actele externe și a lua-o la sănătoasa , pentru că vorba aceea: fuga este rușinoasă, dar sănătoasă.

China se pregătește pentru un exod în masă. Oamenii se grăbesc să-și reînnoiască pașapoartele

Birourile de imigrație din China au fost inundate de cereri de reînnoire a pașapoartelor, după trei ani de închidere a frontierelor.

Potrivit site-ului de știri Reuters, luni, 9 ianuarie 2023, autoritățile au înregistrat un exod în masă, deoarece oamenii caută să plece în vacanță, să își viziteze rudele și să fugă spre siguranța relativă a zonelor cu un nivel mai scăzut de infecție cu covid-19.

În condițiile în care frontierele s-au redeschis duminică, în urma protestelor istorice, cererea de călătorii în străinătate ar fi mare, în pofida faptului că multe țări au implementat restricții de călătorie.

Se așteaptă ca cererea de călătorii în străinătate să crească puternic, dar, având în vedere că zborurile sunt puține, costul este posibil să explodeze. Se crede că testele covid-19 negative înainte de călătorie nu vor diminua entuziasmul pentru călătorii, mai ales că nu există cerințe pentru cetățenii care se întorc în țară.

Îngrijorările persistă cu privire la cifrele furnizate de China, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alții le-au numit „nesigure”. Guvernul continuă să spună că are situația sub control și continuă să raporteze un număr redus de decese și infecții.

Dar mulți oficiali au rupt rândurile și au povestit despre spitale pline până la refuz și cozi la crematorii, în timp ce postările din rețelele de socializare confirmă aceste rapoarte.

Ziarul oficial al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului a publicat un articol în weekend în care lăuda politicile guvernului. Acesta spunea: „Viața merge din nou înainte…” Acesta a continuat spunând că țara a trecut de la „prevenirea infecțiilor” la „prevenirea bolilor grave.”

De la zero covid la: „Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici.”

Cifrele oficiale ale Chinei, de doar 5.272 de cazuri de covid-19, sunt printre cele mai scăzute din lume, la fel ca și numărul de decese raportate, scrie presa externă.