Actual

Chiriţoiu, despre preţurile la carburanţi: Am avut panică, am făcut controale, nu am dat încă amenzi, analizăm

Chiriţoiu, despre preţurile la carburanţi: Am avut panică, am făcut controale, nu am dat încă amenzi, analizăm

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat, luni, la Parlament, după audierea în cadrul comisiei economice din Senat, despre explozia preţurilor la carburant, că momentan, instituţia monitorizează piaţa şi strânge date şi că nu s-a aplicat nicio sancţiune. Este clar că suntem într-o situaţie în care am avut panică, a mai spus el.

Chiriţoiu, despre preţurile la carburanţi: Am avut panică, am făcut controale, nu am dat încă amenzi, analizăm

Bogdan Chiriţoiu a afirmat că s-au derulat controale ale ANPC şi ANAF, iar ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării.

„Ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, nu ce se întâmplă la o staţie de benzină. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica”, a spus Chiriţoiu despre situaţia preţurilor la carburanţi.

„Momentan, monitorizăm piaţa, strângem date, nu am aplicat o sancţiune. Este clar că suntem într-o situaţia în care am avut panică şi în momente de panică se întâmplă lucruri”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Companiile trebuie să aibă o justificare economică atunci când măresc prețurile

Instituţia condusă de Bogdan Chiriţoiu a mai monitorizat şi investigat piaţa carburanţilor în luna martie, atunci când un lanţ de distribuție și unele benzinării independente din vestul ţării au mărit preţurile fără a avea o justificare economică.

„Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, declara în luna martie Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Atunci, autoritatea de concurenţă a aplicat mai multe sancţiuni pe piaţa carburanţilor.

Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu, potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Concurenţei imediat după incidentul înregistrat la respectivul lanţ de benzinării.