Actual

Ciclonul mediteranean ajunge în România! Avertismente meteo în toată țara

Ciclonul mediteranean ajunge în România! Avertismente meteo în toată țara

Ciclonul mediteranean lovește Europa de Sud-Est din nou, iar România este chiar în bătaia lui. După răcirile semnificative și precipitațiile abundente de la final de ianuarie, românii vor fi din nou obligați să scoată gecile de iarnă din dulap. Conform unui raport al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), va fi cod galben și portocaliu în toată țara.

Singura regiune care va scăpa „ieftin” este Dobrogea. Conform raportului ANM, aici vor exista niște răciri temporare în data de 4 aprilie, după care tendința de încălzire, înregistrată înaintea acestui culoar de răcire, va reîncepe. În schimb, în regiuni precum Crișana, temperaturile cu minus vor fi de așteptat. Nici măcar Muntenia, care este adesea cea mai caldă zonă a țării, nu va scăpa de temperaturi care ajung sub zero.

Ce spune Administrația Națională de Meteorologie despre ciclon

Impactul ciclonului se va resimți în toate regiunile țării, începând din data de azi, 3 aprilie 2023, la ora 2023. Finalul avertizării meteo de cod galben va veni în noaptea de 4 spre 5 aprilie 2023. În afara scăderilor bruște de temperatură, sunt de așteptat precipitații abundente pentru această perioadă. Cea mai pronunțată creștere a precipitațiilor se va înregistra în nordul țării, în Moldova, însă nu numai acolo. În sud și sud-est va ploua, în vreme ce Moldova, Transilvania și Banatul vor înregistra lapoviță și ninsoare. Se prognozează cantități de 20… 25 l/mp în cea mai mare parte a țării și de 40… 45 l/mp în regiunea nord-vestică.

În zona montană, vor fi ninsori abundente și viscol, conform unei știri care a fost publicată pe platforma Antena 3 CNN. Cantitatea de apă ce va veni din ninsori este estimată la 30… 50 l/mp. De asemenea, la altitudini care depășesc 1400 m, este preconizat că se vor depune straturi groase de zăpadă.

Care va fi situația în București

Sudul țării nu va fi scutit de temperaturile negative. În plus, regiunea sudică se află sub semnul rafalelor puternice de vânt, care pot ajunge și la 55… 65 km/h. În unele zone, vântul ar putea să ajungă și la viteza de 75… 80 km/h.  Regiunea în centrul căreia se află Capitala are de asemenea o probabilitate ridicată de precipitații, sub formă de ploi.

„Vremea va avea variații semnificative sub aspect termic în prima săptămână de prognoză. Astfel, temperaturile, mediate regional, vor debuta cu maxime de 18 grade, vor coborî spre 8…10 grade în 28 și 29 martie și vor atinge din nou 18 grade în 1, 2 aprilie, în timp ce minimele, pe aceleași intervale de timp, vor varia de la 5 la -2 grade. Și în a doua săptămână vor fi oscilații în câmpul termic, dar mai ușoare, cu medii ale valorilor maxime între 14 și 18 grade și ale minimelor între 4 și 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în 27 martie și în perioada 3…7 aprilie. În restul timpului acestea vor fi posibile trecător și pe areale mici”, se arată în raportul publicat de Administrația Națională de Meteorologie.