Actual Social

Ciclonul polar avansează în România spre nord vest. 16 județe sunt afectate deja de vremea severă

Ciclonul polar avansează în România spre nord vest. 16 județe sunt afectate deja de vremea severă

Iarna a venit brusc, la final de ianuarie, și a cuprins în forță jumătate de țară. În cinci județe este cod portocaliu de vreme rea, iar zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Meteorologii de la ANM informează că în zilele care vor urma, ciclonul polar care a adus vreme severă în sudul estul României, va înainte spre nord vest, fapt ce va permite ca în aceste zone să cadă zăpadă într-o cantitate mai mare.

Ciclonul polar avansează în România spre nord vest. 16 județe sunt afectate deja de vremea severă

60 localităţi din 16 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CT, DB, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti echipajele operative au derulat misiuni pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, precum şi pentru degajarea a 25 copaci şi 11 stâlpi de electricitate, fiind avariate 5 autoturisme, o anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele puternic impactate de vremea severă, Inspectoratul arată că se menţin măsuri precum:

– starea de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

– asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;

– convocarea şedinţelor extraordinare la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Vrancea şi Buzău;

– activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din şase judeţe (AG, BR, BZ, DB, PH, VN);

– creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Buzău şi Vrancea.

Cele mai dificile intervenții sunt în țară

Totodată, pentru activarea rapidă a acţiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă înregistrate, respectiv de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decretat sâmbătă starea de alertă pentru judeţul Vrancea.

În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii salvatori au acţionat pentru preluarea a patru gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor două persoane care necesitau dializă.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, IGSU anunţă că se înregistrează întreruperi în 122 localităţi din şapte judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN), însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.