Actual Politică

Cine este Ben Toma, românul care a ajuns preşedinte al Camerei Reprezentanților a Statului Arizona

Cine este Ben Toma, românul care a ajuns preşedinte al Camerei Reprezentanților a Statului Arizona
FOTO: FACEBOOK Ben Toma

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a fost invitat să participe, la începutul acestei săptămâni la sesiunea de deschidere a Camerei Reprezentanților a Statului Arizona, în cadrul căreia președintele ales al acestui for legislativ, Ben Toma, va fi învestit în funcție. Toma devine astfel românul cu cea mai înaltă funcție politică din SUA, informează un comunicat remis de Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Cine este Ben Toma, românul care a ajuns preşedinte al Camerei Reprezentanților a Statului Arizona

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, participă la sesiunea de deschidere a Camerei Reprezentanților a Statului Arizona, în care românul Ben Toma va fi învestit președintele forului legislativ

Ben Toma este de origine română, el plecând din Cluj în Statele Unite, cu familia, în 1987, când avea aproape 8 ani. El s-a căsătorit cu soția sa, Ani, în 1998 și au împreună cinci fiice, care învață în districtul școlar Deer Valley.

”În urma alegerilor americane de la mijloc de mandat care au avut loc anul trecut, Ben Toma, a devenit românul cu cea mai înaltă funcție politică din SUA, după ce a fost ales de către grupul parlamentar al Partidului Republican ca președinte al Camerei Reprezentanților din Statul Arizona. În legislatura trecută, Ben Toma deținuse funcția de lider al majorității republicane din Camera Reprezentanților Arizona”, se precizează în comunicat.

În 2022, Ben Toma a primit premiul “Legislator of the Year” din partea American Legislative Exchange Council, pentru două legi pe care le-a promovat, considerate revoluționare: cea mai mare tăiere de taxe din istoria Statului Arizona și o reformă profundă a sistemului de educație.

”Cu ocazia vizitei în Statul Arizona, ambasadorul Andrei Muraru va avea o serie de întâlniri cu conducerea Arizona Commerce Authority – principala organizație de dezvoltare economică a statului Arizona, cu conducerea companiei Onsemi – lider în industria de semiconductori, va vizita campusul și va avea discuții cu lideri ai companiei Intel. De asemenea, ambasadorul Muraru va avea întâlniri cu lideri politici și economici din statul Arizona organizate de Phoenix Committee on Foreign Relations și cu membri ai comunității românești”, mai precizează Ambasada României la Washington.

 

Ben Toma este la al patrulea mandat în legislativul statului Arizona

Ben Toma este un politician republican american de origine română, aflat la al patrulea mandat în legislativul statului Arizona. Este statul în care Joe Biden l-a învins „la mustață” pe Donald Trump în 2020 și unde la alegerile din acest an au apărut probleme care l-au făcut pe Donald Trump să acuze din nou fraude electorale. Politicianul plecat din Cluj are însă o abordare mai pragmatică și se ghidează după un dicton învățat în politica americană.

Ben Toma a plecat cu familia din Cluj în Statele Unite când nu împlinise 9 ani, în 1987. Ajuns la vârsta de 43 de ani, este românul cu cea mai înaltă poziție politică în SUA.

Comunitatea românilor din Arizona este estimată la 80.000 – 90.000 de persoane

Pe Ben Toma nu-l votează doar americanii, ci și românii. În zona în care trăiește se află o comunitate estimată la 80.000 – 90.000 de români, dintr-o populație de circa 5 milioane de locuitori în Phoenix, capitala statului Arizona, și orașele adiacente.

„Mulți români locuiesc în aceeași zonă, în partea de nord a orașului. Zona e destul de mare, distanțele sunt mari. Phoenix este un oraș foarte întins. De la mine de acasă până în centru sunt 32 de kilometri și totuși îmi ia numai 25 de minute ca să ajung. Și eu nu stau departe de centru, atât de întins e orașul nostru”, a povestit recent Ben Toma pentru Digi24.

Românii au diverse joburi, însă unul dintre cele mai întâlnite este îngrijirea bătrânilor.

„Foarte mulți români se ocupă cu business de adult care au case de bătrâni. Aici poți să faci casă de bătrâni cu maxim zece rezidenți. Se plătește destul de bine, mulți români se ocupă cu asta”, a mai spus Ben Toma.

Cât despre Ben Toma, el și soția lui au o afacere împreună.

„Noi avem business în imobiliare, cu asta mă ocup eu și soția. De fapt, eu mă ocup cu politica acum, ca să fiu sincer, și soția conduce firma, pentru că eu cam 100% din timp sunt aici”.

În 2021, şofer și ghid pentru președintele Camerei Reprezentanților din Arizona

Ben Toma a fost în București în 2021, după o pauză de mai bine de 20 de ani și a rămas surprins de cât de mult s-a schimbat orașul.

„Am fost în România anul trecut, în octombrie, am stat zile zile. Am fost cu Speaker of House (președintele Camerei Reprezentanților din Arizona, Russell Bowers ), el chiar a vrut să vadă România. A fost foarte frumos să văd România după atâta timp, n-am mai fost în București de peste 20 de ani și s-a schimbat foarte mult.”