International

Cine sunt românii dați în urmărire de Rusia? Kremlinul îi consideră trădători

Rusia Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs
sursa foto: arhiva companiei

Mulți sunt neinformați cu privire la faptul că peste 700 de voluntari străini sunt implicați în conflictul de pe frontul din Ucraina. Aceștia provin din țări precum România, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia.  Rusia îi consideră trădători și i-a plasat sub urmărire, conform informațiilor furnizate de agenția rusă de presă TASS.

Comitetul rus de Investigații a anunțat că peste 700 de voluntari străini care susțin Ucraina în conflictul armat, inclusiv cetățeni din:

-România;

-Țările de Jos;

-Noua Zeelandă;

-Norvegia;

-Polonia.

Aceștia au fost plasați sub urmărire de către autoritățile ruse.

În plus, conform declarațiilor Serviciului de Informații al Armatei Ucrainene (GUR), se pare că luptători din peste 50 de țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, sunt implicați în conflictul din Ucraina, fiind parte a Legiunii Internaționale.

Rusia a început „vânătoarea”

„Legiunea a reunit voluntari din peste 50 de țări. În rândurile unității GUR se află luptători experimentați, veterani ai forțelor de operațiuni speciale și ai altor unități militare. Aceștia provin  din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Danemarca, alte țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud”, se arată în postarea GUR pe canalul Telegram.

Numărul exact al efectivului unității nu este dezvăluit în mod explicit.

Într-un context similar, serviciul de presă al Comitetului rus de Investigații a raportat că a inclus pe lista persoanelor căutate peste 700 de străini implicați în luptele din Ucraina. Printre acești străini se numără cetățeni din România, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia. Informațiile au fost furnizate de agenția de presă rusă TASS.

„Comitetul rus de anchetă continuă să investigheze cazul penal privind recrutarea și participarea mercenarilor la ostilități de partea forțelor armate ucrainene. Pe baza probelor primite, s-au luat decizii de a acuza în temeiul părții 3 a art. 359 din Codul penal al Federației Ruse (mercenariat) străini din cinci țări, printre care Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia și România. În total, în această etapă, peste 700 de străini au fost trecuți pe lista persoanelor căutate. Unii dintre ei fiind arestați în absență”, a transmis instituția.

În iulie 2023, Ministerul rus al Apărării a anunțat că un număr total de 11.675 de mercenari din 84 de țări au călătorit în Ucraina începând cu 24 februarie 2022, pentru a se alătura luptei de partea Kievului.

Cele mai mari grupuri de mercenari provin din Polonia cu peste 2.600 de membri. Urmează  Statele Unite și Canada (cu 900 sau mai mulți) și Georgia (cu peste 800 de mercenari).