Actual

Ciolacu atacă: „Preşedintele Iohannis trebuia să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi când Florin Cîţu era premier”

Ciolacu atacă: „Preşedintele Iohannis trebuia să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi când Florin Cîţu era premier”

„Pensionarii nu trebuie să plătească prețul crizelor!” şi-a întărit mesajul preşedintele Klaus Iohannis lansat de la Bruxelles cu un altul postat pe pagina sa de Facebook. El a mai spus că nu știe dacă bugetul actual și-ar permite o creștere de 15% a pensiilor, însă a subliniat că ele trebuie mărite pentru a compensa inflația care a depășit 15%. La rîndul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu se întreabă de ce oare şeful statului nu a avut acelaşi mesaj şi când Florin Cîţu era premier şi nu a majorat nicio pensie.

Marcel Ciolacu: Preşedintele Iohannis trebuia să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi când Florin Cîţu era premier

„În condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect și rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de inflație. Trebuie să fie luate în considerare toate opțiunile pentru a veni cu creștere care compensează în bună măsură inflația. În același timp, e nevoie de atenție sporită, specială, pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari. Așa cum creșterea pensiilor trebuie să fie corelată cu inflația, cred că și salariile trebuie să fie într-un fel, rezonabil, corelate cu inflația. Dacă nu sunt majorate pensiile și salariile, atunci populația suferă consecințele crizelor, iar acest lucru nu este corect”, a mai scris Iohannis.

De la Bruxelles, şeful statului a transmis că nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15%-

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare”, a mai spus şeful statului.

Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, a afirmat Klaus Iohannis, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia.

„Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Iohannis întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, în contextul în care şi premierul Ciucă a avansat procentul de 11% pentru majorare.

„Se pare că această coaliţie îi dă încredere şi preşedintelui că România merge într-o direcţie corectă”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, chestionat dacă pensiile ar putea fi majorate cu până la 15% cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, că procentul va fi decis în coaliţie, în urma consultării şi construirii bugetului de stat pe anul viitor, deoarece aşa poate fi văzut cât de sustenabilă este această variantă. „Se pare că această coaliţie îi dă încredere şi preşedintelui că România merge într-o direcţie corectă”, a adăugat Ciolacu.

„Cred că se referea la rata inflaţiei medii. Noi avem două legi, cea cu rata inflaţiei, dar ştiţi că se ia cu anul anterior şi avem creşterea punctului de pensie până la 40%, mai având o restanţă de 11,91 în acest moment ca să închidem legea cu mărirea până la 40%. Ştim cu toţii că în acest moment se construieşte bugetul pe anul viitor”, a declarat liderul social democrat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a mai spus că important e că toate forţele politice, mai nou şi Preşedintele României, cu toate că nu are în atribuţii acest domeniu, suntem de acord că trebuiesc mărite pensiile şi nu numai.

„Trebuie mărite şi salariile, salariul minim la 3.000 de lei, trebuie iarăşi de venit cu un one off pentru anumite categorii defavorizate pentru a depăşi această perioadă de inflaţie şi criza energetică. Sunt discuţii şi la UE fiindcă voucherele oferite deja de către Guvern sunt suportate şi din fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că ar fi vrut ca preşedintele Klaus Iohannis să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi acum doi ani, când premierul de atunci Florin Cîţu a încheiat cu 2% din PIB întors în economie, însă nu a majorat nicio pensie.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, chestionat dacă ar putea fi majorate pensiile cu până la 15% de la 1 ianuarie 2023, că trebuie făcută o analiză astfel încât Guvernul să se asigure că pot fi crescute pensiile cu rata inflaţiei, în condiţiile în care datele INS arată că inflaţia a ajuns la 15,9%.