Politică

Ciolacu face anunţul: PSD va câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale. Nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai partidului

Ciolacu face anunţul: PSD va câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale. Nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai partidului

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că PSD „nu va mai pierde” alegerile prezidenţiale, după ce de patru ori a pierdut scrutinul pentru funcţia supremă în stat. „Nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai PSD. Vom ieşi din acea logică care a dus la pierderea alegerilor”, susţine Ciolacu, evitând să spună dacă va fi sau nu candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2024. În schimb, a dat asigurări că, dacă partidul îi cere, el va fi premierul României din mai 2023.

Ciolacu face anunţul: PSD va câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale. Nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai partidului

„În primul rând, avem alegeri în 2024. Momentan prioritatea mea e să ne luptăm cu preţurile la energie, să depăşim iarna, să găsim soluţia cea mai bună şi pe urmă să venim cu ceva predictibil până în 2025, cel puţin, pe zona de energie”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele social democrat spune că nu mai există cutuma în PSD că preşedintele este automat şi candidatul la preşedinţie.

„Aş vrea să lămuresc colegii mei să avem o deschidere mare, în cazul în care avem o personalitate care nu e în partid, să poată să candideze în alegerile interne din interiorul partidului. Vom modifica statutul şi vor fi alegeri în fiecare organizaţie pentru candidat. (…) Vă repet, nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai PSD. De patru ori PSD a pierdut aceste alegeri. Nu le va mai pierde aceste alegeri Partidul Social Democrat. Vom ieşi din acea logică care a dus la pierderea alegerilor”, a declarat Ciolacu, marţi seară, la Antena 3.

Întrebat dacă un preşedinte al României dat de PSD va continua actuala coaliţie de guvernare, Ciolacu a răspuns: „Este un scenariu de lucru”. 

„Dacă rămânem în aceeaşi coloratură a Parlamentului, cred că este soluţia cea mai bună”, a adăugat Ciolacu.

Rotaţia se va produce şi că PSD va avea funcţia de prim-ministru

În ceea ce priveşte preluarea funcţiei de premier anul viitor, Marcel Ciolacu a dat asigurări că rotaţia se va produce şi că PSD va avea funcţia de prim-ministru.

„Cu certitudine, la anul, conform protocolului, va exista rotaţia prim-miniştrilor şi Partidul Social Democrat va avea funcţia de prim-ministru. Dacă colegii mei vor hotărî că eu sunt persoana potrivită de a fi prim-ministru – ţin foarte mult să nu rup ce am construit în interiorul partidului -, o să merg prim-ministru. De aici şi această funcţionare corectă, ca oameni politici, între mine şi Nicu Ciucă, fiindcă schimbăm toată informaţia”, a explicat liderul social-democrat.

Ciolacu a adăugat că deja se lucrează la programul guvernamental ce va fi propus odată cu preluarea conducerii Executivului de către PSD, care include atât pachete sociale, cât şi economice.

„Lucrăm la program, avem grupuri de lucru la partid, şi astăzi am stat la partid şi am lucrat. Pregătim un program „Sprijin pentru România 2″, corect, cum este, mergem pe urmă cu el şi îl prezentăm colegilor din coaliţie şi vedem ce decid. Prioritatea unu în acest moment este să depăşim problema cu energia. Din acel moment, putem construi bugetele. Sunt ferm convins că trebuie să venim cu pachete sociale şi economice şi în perioada următoare, ca oamenii să depăşească această iarnă. Trebuie să avem o proiecţie clară pe bugetul de anul viitor, trebuie să ne încadrăm în deficitul lăsat de cei de pe Facebook”, a afirmat preşedintele PSD.

Sunt multe provocări, sunt complexe, spune Ciolacu, dar veţi vedea că vom ieşi victorioşi din toată această confruntare.

Marcel Ciolacu: Din punctul meu de vedere se impune, până la sfârşitul anului, să fie o remaniere în Guvern

Întrebat dacă ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, va fi remaniat, liderul PSD a răspuns că primul ministru nu i-a solicitat acest lucru.

„Urmează să avem discuţii. Nu vreau să vorbesc de vreun coleg sau de cineva. Mie, primul ministru nu mi-a cerut să fie schimbat domnul Vasile Dîncu. (…) Depinde cum vrem să avem o abordare în politică de acum încolo. Dacă vrem să avem aceeaşi abordare pe care am avut-o timp de 30 de ani, care nu ne-a adus tocmai în locuri fericite şi cred că nu am avut eficienţă guvernamentală pe care ne-o dorim cu toţii. Cred că abordarea corectă este cea pe care o spun eu: primul ministru este cel care vine şi face propunerile. În guvernul de coaliţie luăm deciziile în interiorul coaliţiei”, a mai declarat preşedintele PSD.