Actual Politică

Ciprian Ciucu pune tunurile pe ASPA și cere demisia city managerul Capitalei, Diana Pungă, pentru tragedia de la Lacul Morii

Ciprian Ciucu pune tunurile pe ASPA și cere demisia city managerul Capitalei, Diana Pungă, pentru tragedia de la Lacul Morii

Instituția responsabilă cu strângerea câinilor fără stăpân este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Primarul spune că, doar cu 7 zile înainte de tragicul eveniment, a sesizat ASPA cu privire la existența unei haite de 10 câini în zona în care s-a produs tragedia, însă ASPA nu a intervenit. A pus la dispoziția presei mai multe documente.

Ciprian Ciucu pune tunurile pe Nicușor Dan și ASPA și cere demisia city managerul Capitalei, Diana Pungă

Acesta acuză că din 2017, ASPA s-a concentrat pe prevenție și adopții și a subfinanțat activitatea de prindere a maidanezilor, în acest moment fiind 13 prinzători pentru întreg Bucureștiul. Aceeași cifră a indicat-o și directoarea adj. a ASPA, Cătălina Trănescu, într-o emisiune la Digi24.

În conferința de presă susțină miercuri, la câteva zile de la moartea Anei Oroș, femeia atacată de câini în zona Lacul Morii, Ciprian Ciucu a discutat cu precădere despre activitatatea desfășurată de ASPA.

„ASPA are buget și angajați pentru managementul câinilor fără stăpân. Tot ASPA e instituția care hotărăște cum își îndeplinește obiectivele acestui serviciu public. În 1996 s-a înființat serviciu de ecarisaj din subordinea consiliului general al PMB, în 2001, consilul general a hotărât ca această activitate să se ducă la sectoare.

A funcționat așa până în 2003, atunci când s-a dovedit că acțiunea neecordonată este ineficientă la nivelul sectoarelor București. Această instituție ASPA a funcționat și și-a derulat activitatea sub coordonarea CGMB.

Serviciul a funcționat extrem de prost la nivelul CGMB până în 2013, atunci se estima că ar fi 65.000 de maidanezi. După moartea lui Ionuț a fost modificată legislația și capacitatea ASPA a fost crescută. Până în 2017 au fost prinși 54.000 de câini, 30.000 au fost eutanasiați, iar restul adoptați”, a spus Ciprian Ciucu.

Echipele responsabile pentru prinderea câinilor s-au „redus drastic”

Primarul sectorului 6 a mai declarat că echipele responsabile pentru prinderea câinilor și-au „redus drastic” numărul, între 2017 și 2018.

„Între anii 2017 și 2018 s-a schimbat abordarea, iar echipajele de prinzători au fost reduse drastic, undeva la 15 oameni, acum sunt 13, iar eutanasierea a fost oprită. În anul 2019 s-au capturat 2500, iar în 2022 undeva la 1500 de câini, iar după schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariția câinilor pe domeniul public.

În 2021 doamna Diana Pungă a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA; din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare a acestui serviciu, poziție menținută până astăzi.

Coordonatorul echipelor de prinzători a fost înlăturat. Activitatea de capturare a fost subfinanțată. Prin comparație, în 2014 ASPA a avut un buget de 10 milioane, iar în 2021 – 18 milioane. Resursele au fost mutate de pe capturare pe prevenție, pe adopție”, a spus edilul.

Ciprian Ciucu: Din 96 de sesizări către ASPA, la 74 nu a răspuns

Primarul Ciprian Ciucu a mai spus că, anul acesta, au fost trimis aproape 100 de sesizări la ASPA, iar la peste două treimi din ele, autoritatea nu a răspuns.

„Am luată măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliția Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliția Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o mașină pentru o intervenție.

În acest an am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraș ca Bucureștiul.

Acuzația că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată. Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunțat ASPA că o haită de 10 câini este acolo, avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacționat”, a adăugat edilul

Ciprian Ciucu a prezentat și situația sesizărilor:

”În anul 2022 au fost făcute 53 de sesizări. La acestea s-au adăugat 39 petiții scrise de la cetățeni, redirecționate către ASPA. Au răspuns doar la 24.

În anul 2023 au fost făcute 96 de sesizări până acum, 37 până la momentul tragediei.

Dintre cele 96:

  • 11 – soluționate
  • 11 – ASPA s-a prezentat și nu a prins nimic
  • 74 – ASPA nu a răspuns nimic.

În zona tragediei am avut 8 sesizări, soluționate doar 2”.

Conform legilor, nici Poliția Locală, nici Poliția Națională prin Poliția Animalelor nu pot prinde câini. Pot doar forma echipaje împreună cu cei de la ASPA, să identifice apoi dacă animalele au stăpâni sau provin din adăposturi și să amendeze acolo unde este cazul.