Actual

Clotilde Armand, audiată de procurori. „Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”

Sursă foto: europalibera.org
Sursă foto: europalibera.org

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a prezentat pe data de 29 august la Parchetul Curții de Apel București, dat fiind faptul că la acest moment este audiată în vederea unui dosar deschis ca urmare a acuzării Agenției Naționale de Integritate (ANI) în ceea ce privește un conflict de interese administrativ și incompatibilitatea.

Primarul Sectorului 1 a precizat faptul că i s-a adus la cunoștința faptul că este cercetată în calitate de suspect, dar a subliniat faptul că a contestat în instanța raportul realizat de ANI.

„Am venit la parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situaţia de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, înţeleg că aceasta este procedura. Cum că aş fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1”, a transmis Clotilde Armand.

Armand susține că proiectul fusese derulat în legalitate

Potrivit acesteia, crearea unui registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, elaborarea de proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție, instituirea de măsuri preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și sensibilizarea populației au fost rezultatele proiectului, care s-a încheiat cu succes la sfârșitul lunii mai.

„Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administraţii locale din România care a obţinut certificarea pentru sistemul de management anti-mită. Aşa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Am încredere în Justiţie”. afirmă  Clotilde Armand.

Cu toate acestea, la data de 7 noiembrie 2022, Agenția de Integritate a acuzat edilul Sectorului 1 de conflict de interese administrativ și incompatibilitate. ANI a anunțat, de asemenea, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește săvârșirea unor infracțiuni de folosire a funcției pentru favorizarea anumitor persoane.

Această acuzație a fost lansată dat fiind faptul că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și-ar fi utilizat statutul de edil al Capitalei, în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5  dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Conflictul administrativ de interese

Potrivit unui comunicat de presă al ANI, Clotilde Armand se află în conflict de interese pentru că a primit 18.720 de lei după ce a preluat managementul unui proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea, în această situație apare și acuzația de incompatibilitate pentru că a deținut și funcția de primar. Pentru că Clotilde Armand a semnat un număr de 5 clauze, în perioada februarie – august 2022, care au dus la producerea de venituri suplimentare pentru ea însăși, ANI a sesizat și Parchetul ICCJ.

În același timp, a fost sesizat și Instituția Prefectului, care a constatat că activitatea administrativă a lui Clotilde Armand în acest dosar este legală.

„În exercitarea atribuţiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie‟ finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare, cu până la 30%”, se menționează în documentul de acuzare emis de ANI, potrivit News.ro.