Actual Politică

Clotilde Armand şi Dominic Fritz au plecat la cumpărături. Primarii vor să exporte căldură

Clotilde Armand şi Dominic Fritz au plecat la cumpărături. Primarii vor să exporte căldură

Într-o perioadă în care aproape jumătate dintre bucureşteni se plâng de problemele cu apa caldă şi cu căldura, primarul sectorului 1, Clotilde Armand, înaintează Consiliului Local o nouă propunere fantezistă: edilul vrea ca primăria sectorului 1 să achiziţioneze şi să doneze instituţiilor ucrainene afectate de bombardamentele ruseşti generatoare de electricitate. Acelaşi lucru şi-a propus şi  primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, care nu a reuşit să rezolve problema cea mai gravă pentru timişoreni, căldura.

Clotilde Armand şi Dominic Fritz au plecat la cumpărături de generatoare pentru Ucraina

Interesant este faptul că primarul Clotilde Armand nu comunică nicio cifră concretă legată de respectiva propunere, nici câte generatoare ar vrea să achiziţioneze, nici cât ar costa o bucată sau întreaga achiziţie, nici sursa de finanţare.

„Rachetele și dronele rusești au distrus sau avariat majoritatea centralelor de energie ale Ucrainei. Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate în mijlocul iernii, situația este critică la frontierele României. Suntem solidari cu poporul ucrainean, în aceste momente grele. În fața unei asemenea nedreptăți nu putem sta nepăsători”.

Potrivit acesteia, „Primăria Sectorului 1 achiziționează generatoare electrice necesare pentru menținerea în funcțiune a instituțiilor vitale din Ucraina- spitale, adăposturi, centre de asistență, școli, sisteme de alimentare cu apă etc”.

„În acest moment, specialiștii Primăriei Sectorului 1 lucrează la un proiect care urmează să fie supus dezbaterii și votului consilierilor locali, în sistem de urgență”, a adăugat ea.

Dominic Fritz face campanie pentru strângere de fonduri

De la Timişoara, primarul Dominic Fritz comunică faptul că „aprovizionarea cu electricitate a fost întreruptă în Ucraina, iar vecinii noștri, încercați din cauza războiului, au nevoie urgentă de generatoare de curent. Timișorenii și firmele din oraș pot face donații”.

În comparaţie cu Clotilde Armand care doreşte să cumpere generatoarele din banii de la bugetul primăriei, Dominic Fritz lansează o campanie  de strângere de fonduri. Campania a fost anunțată luni de Primăria Timișoara şi potrivit primarului inițiativa este una europeană, „Generatoare de speranță/Generators of hope”, și își propune să ajute poporul ucrainean prin furnizarea de generatoare de energie.

„Timișoara a fost alături de Ucraina încă din primele zile ale războiului. Acum e nevoie din nou de ajutorul și de solidaritatea noastră și de aceea îi îndemn pe toți cei care pot ajuta să se alăture acestei campanii de strângere de fonduri pentru cumpărarea de generatoare de curent”, a spus primarul Dominic Fritz, precizând că este nevoie de aproximativ 250.000 lei pentru cumpărarea a patru generatoare staționare de mari dimensiuni.

Ideea pare că a venit de la un alt primar. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc a lansat un apel către autorităţile locale din ţară de a oferi generatoare şi echipamente energetice de încălzire Ucrainei.