Actual Social

Coaliţia a decis: Plafonarea preţului pentru şase luni, la lemne de foc de la Romsilva 

Coaliţia a decis: Plafonarea preţului pentru şase luni, la lemne de foc de la Romsilva 

Românii care se încălzesc cu lemne vor primi o veste bună de la Guvern. Coaliţia de guvernare a decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc de la Romsilva şi interzicerea exportului, potrivit unor surse politice. Ministerul Mediului a anunţat că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire.

Coaliţia a decis: Plafonarea preţului pentru şase luni, la lemne de foc de la Romsilva

Coaliţia de guvernare a decis plafonarea preţului pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva, la 500 de lei. În acelaşi timp va fi interzis exportul lemnului de foc. Ministerul Mediului a anunţat, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire.

Măsura plafonării a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Iniţial, Ministerul Mediului a propus ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de foc, indiferent de categoria socială, să primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc, dar acum s-a preferat plafonarea preţului.

1.217.464 metri cubi lemn pentru foc în primele opt luni ale acestui an

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, tuturor directorilor direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.

În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi.