Actual Politică

Coaliţia a decis: preţurile la benzină şi motorină rămân compensate încă 3 luni. PSD a primit avertisment de la premier

Coaliţia a decis: preţurile la benzină şi motorină rămân compensate încă 3 luni. PSD a primit avertisment de la premier

Liderii principalelor partide de guvernământ au decis ca preţurile la carburanţi – benzină şi motorină – să fie in continuare compensate cu 50 de bani pe litru încă trei luni, asta după ce luni dimineaţă apăruse informaţii conform cărora doar preţul la motorină urma să fie compensat.

Coaliţia a decis: preţurile la benzină şi motorină rămân compensate încă 3 luni. PSD a primit avertisment de la premier

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, ca măsura compensării preţului carburanţilor cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, afirmă surse politice. Măsura va fi aplicată atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

Liderii politici au decis ca preţurile la carburanţi – benzină şi motorină – să fie in continuare compensate cu 50 de bani pe litru încă trei luni, au relatat aceleaşi surse, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

În cursul zilei de luni, a fost vehiculată informaţia conform căreia coaliţia de guvernare ia în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină, la acel moment, nefiind cert dacă va fi menţinut cuantumul de 50 de bani al subvenţiei, afirmă surse politice. Argumentul invocat pentru a nu mai subvenţiona preţul benzinei este acela că în acest caz preţul oricum a scăzut.

Ministrul Energiei Virgil Popescu nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile. Referitor la măsura luată de Guvern şi anume reducerea de 50 de bani a preţului de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că se va discuta în coaliţie şi în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunţată ulterior.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru. Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

Compensarea da, creşterea pensiilor şi salariilor încă nu

Cu toate acestea, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, le-a solicitat celor din PSD, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor.

Ciucă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de  declaraţiile şi insistenţa social-democraţilor pe subiectul creşterii salariilor şi pensiilor, în absenţa unor cifre şi a unor proiecţii referitoare la bugetul pe 2023, numind ”inflaţioniste” propunerile PSD, au spus sursele participante la şedinţă.

Solicitarea adresată colegilor de coaliţie vine în condiţiile în care chiar luni, la Iaşi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.