Actual Economic

Coaliția a luat decizia cu privire la prețul carburanților. Decizia finală – doar după întâlnirea Ciucă – Ciolacu!

Coaliția a luat decizia cu privire la prețul carburanților. Decizia finală – doar după întâlnirea Ciucă – Ciolacu!

Liderii coaliţiei au decis instituirea, timp de 3 luni, a unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor. Executivul se va reuni, joi de la ora 11.00, în şedinţă pentru a pune la punct ultimele detalii privind această măsură.

Coaliția a luat decizia cu privire la prețul carburanților. Decizia finală va fi luată după întâlnirea Ciucă – Ciolacu

Coaliția de guvernare a ajuns miercuri la un acord cu privire la măsurile care vor fi luate pentru ținerea sub control a prețului carburanților. Potrivit liderilor PSD și PNL, decizia urmează să fie anunțată joi, după ședința de guvern.

După întoarcerea din Emirate, premierul Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu Marcel Ciolacu. Urmare a discuţiei de la Guvern, premierul Ciucă a anunţat că se va da o compensare pentru carburanţi, pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi adoptată până la finalul lunii iunie şi ar urma să se aplice pentru lunile iulie, august şi septembrie.

Liderii PSD și PNL au anunțat, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că nu va fi vorba despre o plafonare a prețurilor și nici de reducere a TVA sau a accizelor, astfel că nu este nevoie de obținerea aprobării Comisiei Europene.

România are în acest moment al patrulea cel mai mic preț la carburanți din UE, astfel că orice intervenție ar putea avea un efect limitat. Varianta adoptată ar urma să fie cea a unei compensări a prețului pentru consumatorii finali, însă nu este clar dacă acest lucru ar putea reduce prețul cu mai mult de 50 de bani/litru. Ținta ar fi o reducere de 1 leu/litru. Măsura ar urma să fie aplicată pentru cel puțin trei luni.

Joi urmează să se stabilească ultimele detalii tehnice, înainte de anunțarea măsurii. Adoptarea se va face într-o ședință de guvern ulterioară. Sursa de finanțare este bugetul de stat, însă o parte ar putea fi suportată și de companii.

Liderii coaliției au renunțat și la ideea limitării adaosului comercial, dar și la ideea înțelegerii cu distribuitorii din domeniu, soluție care ar putea ridica probleme de legalitate.

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. Planul era ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu OMV în acest sens, iar ceilalți benzinari ar fi urmat să scadă și ei prețurile pentru că altfel toată lumea s-ar fi îmbulzit să alimenteze doar de la OMV și ceilalți ar fi rămas fără clienți.

Liderii coaliției nu se așteaptă la creșteri bruște a prețului la pompă între momentul anunțării măsurii și implementarea acesteia. După trei luni, ar urma să se facă o evaluare pentru a se vedea efectele și oportunitatea continuării măsurii.