Actual Economic

Comisia Europeană e pusă sub presiune să diminueze facturile plătite de consumatori și să revizuiască piața de electricitate

Comisia Europeană e pusă sub presiune să diminueze facturile plătite de consumatori și să revizuiască piața de electricitate
acclaimenergy.com.mx

În ciuda avertismentelor venite din industrie că reformele ar putea afecta investițiile în parcurile eoliene și fotovoltaice,  Comisia Europeană intenționează să reformeze piața de electricitate a blocului comunitar pentru a da prioritate energiei electrice produsă din surse regenerabile, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Executivul comunitar este „supus unor intense presiuni politice”

De asemenea, Simson a dezvăluit, totodată că Executivul comunitar este „supus unor intense presiuni politice” pentru a revizui piața de electricitate și a diminua facturile plătite de consumatori, într-un moment în care UE se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

Astfel, în acest context, Kadri Simson a declarat:

  • „Lucrăm în circumstanțe extraordinare pentru a livra reforme mai rapid decât o face de obicei Comisia”.
  • că Executivul comunitar analizează modalitățile prin care să poată oferi consumatorilor „beneficiile unei ponderi mai mari a regenerabilelor”.
  • „De asemenea, avem nevoie de centrale pe gaze, dar nu vrem să punem la punct un sistem în care acestea vor funcționa non-stop”.

De asemenea, potrivit unui proiect de lucru privind posibilele reforme, consultat de Financial Times, Comisia Europeană:

  • sugerează că energia din sursele regenerabile ar trebui să reflecte mai adecvat „costurile reale de producție„, având în vedere că după ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc de eoliene sau unul fotovoltaic este practic gratuită, scrie Agerpres.
  • propune extinderea taxei pe profiturile excepționale și asupra companiilor care activează în sectorul energiilor regenerabile, iar sumele colectate ar urma să fie transferate către consumatorii. Taxa ar urma să expire în 2023.

Sursele de energie la nivel European

În anul 2020, conform datelor Comisiei Europene:

  • două cincimi din producția europeană de electricitate au fost asigurate de regenerabile,
  • 36% din producția europeană de electricitate a fost asigurată de energia produsă pe bază de combustibili fosili,
  • 25% din producția europeană de electricitate a fost asigurată de energia nucleară.

Reformarea pieței de electricitate din UE, determinată de presiuni ale unor state membre

Se precizează că propunerile, vizând reformarea pieței de electricitate din blocul comunitar, vin după mai multe luni de presiuni, venite din partea unor state membre, în special Franța și Spania. Acestea au cerut CE să pună capăt unui sistem, în conformitate cu care cel mai scump combustibil din blocul comunitar (în prezent, gazele naturale), fixează prețul pentru toată energia electrică generată.

Iar, acest model va da prioritate regenerabilelor și energiei nucleare să acopere cererea de electricitate, urmate de gaze naturale și cărbune.

Prețurile sunt fixate de ultima instalație de generare

De asemenea, se menționează că prețurile sunt fixate de ultima instalație de generare, care este chemată pentru a acoperi cererea, ceea ce înseamnă că prețurile la electricitatea din surse regenerabile sunt stabilite în funcție de costul combustibililor fosili, cel mai adesea.

Totuși, consumatorii plătesc prețuri mai mari pentru energia din surse regenerabile

Situația aceasta a stimulat investițiile în capacități regenerabile, care au avut de profitat de pe urma creșterii prețului gazelor naturale. În același timp, deși costurile de producție pentru acest tip de energie sunt mai mici, consumatorii plătesc prețuri mai mari pentru energia din surse regenerabile.

Potrivit politicienilor europeni, prețurile record înregistrate în 2022 la gazele naturale pe piața europeană, precum și creșterea numărului de proiecte regenerabile, au subminat sistemul actual.

„Când faci investiții trebuie să te asiguri că fundamentele pieței nu se vor modifica”

În acest context, responsabilul cu reglementarea la compania daneză de electricitate Orsted, respectiv Ulrik Stridbaek a precizat: „Să vorbești de reformarea pieței de electricitate în ideea de a reduce marjele de profit imaginate este o concepție greșită într-un moment foarte critic”.

De altfel, Nick Keramidas, director de reglementare la compania elenă de metalurgie Mytilineos subliniază și el că „aceste PPA-uri pot avea o valoare de sute de milioane de euro pentru că se întind pe o perioadă de 10 până la 15 ani. Atunci când faci investiții trebuie să te asiguri că fundamentele pieței nu se vor modifica”.

Până la finele lunii martie 2023, Comisia Europeană a informat că va demara o procedură de consultare cu privire la posibilele reforme și va da publicității propunerile sale, scrie profit.ro.