Lifestyle

Comisia Europeană înțelege patriotismul Ungariei, însă îi deschide proces pentru prețurile mai mici ale carburanților

Comisia Europeană înțelege patriotismul Ungariei, însă îi deschide proces pentru prețurile mai mici ale carburanților
Arhivă

Ungaria va fi dată în judecată de către Comisia Europeană! Mai marii Uniunii consideră că această țară membră încalcă regulile pieței unice, atâta timp cât permite doar șoferilor maghiari să cumpere carburanți la preţuri reduse.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a decis să deschidă o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în cazul Ungariei, pentru că impune preţuri diferite la combustibil. Astfel, vehiculele cu numere de înmatriculare străine alimentează combustibili cu prețuri mai mari decât vehiculele cu numere maghiare, ceea ce încalcă regulile pieţei unice.

Care este diferența prețurilor

„Vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, inclusiv tractoarele şi utilajele agricole cu acte maghiare, au dreptul la preţuri oficiale la combustibil mai mici cu 60 până la 70%. În schimb, toate celelalte vehicule cu număr de înmatriculare străin nu pot beneficia de aceste preţuri reduse”, subliniază CE, potrivit Digi 24.

Comisia consideră că este deosebit de important, în actuala situaţie geopolitică, să se asigure funcţionarea corespunzătoare a pieţei unice, deoarece aceasta reprezintă principalul instrument prin care se pot contracara efectele economice perturbatoare actuale determinate de invazia Rusiei în Ucraina. Acţiunile unilaterale de la nivel naţional şi introducerea de tratamente discriminatorii contravin principiilor liberei circulaţiei pe piaţa unică şi nu pot fi o soluţie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Următorul pas, în caz că Ungaria nu răspunde

În cazul în care Ungaria nu va răspunde avizului Comisiei Europene, atunci următorul pas este sesizarea Curții de Justiție a UE.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie în scrisoarea de punere în întârziere. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită Ungariei un aviz motivat. În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.