International Lifestyle

Ucraina preocupată: Petiția pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex se află în analiză la Zelenski

Ucraina preocupată: Petiția pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex se află în analiză la Zelenski
mediafax.ro

În Ucraina, homosexualitatea nu este ilegală, dar căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute.

Din această cauză au apărut probleme deosebite pentru persoanele LGBT care s-au înrolat în armată după invazia Rusiei.

De exemplu, conform legislaţiei din Ucraina,  dacă o persoană care are o relaţie cu cineva de acelaşi sex moare, partenerul său nu poate să îi ridice corpul sau să îl îngroape.

Potrivit celor precizate în petiție, „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”.

O organizaţie LGBT a descris petiţia ca fiind un „moment important” pentru membrii comunităţii.

În acest sens, pentru BBC, Oksana Solonska, manager de comunicare media la Kyiv Pride a declarat:

  • „Este important ca persoanele LGBTQ să aibă dreptul de a-şi vedea partenerul şi de a lua corpul de la morgă, precum şi de a cere despăgubiri, dacă este necesar”.
  • „Toate cuplurile căsătorite au aceste drepturi. Sperăm cu adevărat că mariajul între persoane de acelaşi sex va fi legalizat, astfel încât oamenii să poată avea grijă unul de celălalt”.

În ce condiții poate fi analizată o petiție de președintele țării

Important de menționat este faptul că o petiţie din Ucraina care adună mai mult de 25.000 de semnături declanşează automat procedura de examinare a cazului de către preşedintele țării.

Totuși, acest lucru nu garantează nicio modificare a legii actuale şi nu este clar dacă Zelenski va lua măsuri pentru a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex, citează hotnews.ro.

Petiţia lansată recent în Ucraina, care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, a strâns peste 28.000 de semnături, ceea ce înseamnă că preşedintele Volodimir Zelenski are 10 zile pentru a răspunde.

Comunitatea LGBT a fost afectată de homofobie, intoleranţă şi violenţă, deşi au fost depuse unele eforturi pentru a proteja persoanele LGBT din Ucraina, cum ar fi o lege antidiscriminare introdusă în anul 2015.

Când a avut loc primul marș oficial Pride în Ucraina

În ciuda protestelor, primul marş oficial Pride din ţară a avut loc la Kiev, în anul 2013. Marșul trebuia să aibă loc în anul precedent, dar a fost anulat după ce o adunare de skinheads a ameninţat participanţii.

Care este părerea persoanelor despre comunitatea LGBT

În anul 2018, activiştii au fost atacaţi la un miting al transsexualilor din Kiev de militanţi de extremă dreapta. Totuși, în ciuda riscurilor, parada Pride a crescut în popularitate, iar anul trecut, peste 7.000 de persoane au participat la un marş în capitală, potrivit estimărilor organizatorilor.

În luna mai 2022, Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev a realizat un sondaj, potrivit căruia în ultimii 6 ani, numărul persoanelor care au o „părere negativă” despre comunitatea LGBT a scăzut de la 60,4% la 38,2%. De asemenea, aproximativ 12% dintre persoane au o atitudine pozitivă, în creştere de la 3%, iar aproximativ 44% au declarat că sunt indiferenţi, potrivit sursei citate.