Diverse

Comoara descoperită într-o fântână veche de 3.000 de ani. VIDEO

Comoara descoperită într-o fântână veche de 3.000 de ani. VIDEO
captura video

O fântână din lemn veche de 3.000 de ani, plină cu peste 100 de artefacte care datează din Epoca Bronzului a fost dezgropată de arheologii din Bavaria, Germania.

Artefacte găsite în fântâna veche de 3.000 de ani

Peste 70 de vase de lut bine conservate, inclusiv numeroase boluri, cești și oale decorative care erau folosite la ocazii speciale și nu drept „veselă simplă de zi cu zi” au fost găsite în fântâna din lemn.

De asemenea, arheologii au găsit:

  • peste două duzini de ace de bronz pentru robe,
  • o brățară,
  • patru mărgele de chihlimbar,
  • două spirale metalice,
  • un dinte de animal montat
  • o lingură de lemn.

Într-un comunicat publicat în data de 20 decembrie 2022, Jochen Haberstroh, arheolog la oficiul de stat bavarez pentru protecția monumentelor, a declarat următoarele: „Este extrem de rar ca o fântână să supraviețuiască atât de bine mai mult de 3.000 de ani. Pereții săi din lemn sunt complet conservați pe sol și parțial încă umeziți de apele subterane. Acest lucru explică, de asemenea, starea bună a descoperirilor din materiale organice, care sunt acum examinate mai atent. Sperăm că acest lucru ne va oferi mai multe informații despre viața de zi cu zi a coloniștilor din acea perioadă”.

Scopul artefactelor din fântâna descoperită

Se precizează că spre deosebire de „fântânile dorințelor” din zilele noastre, în care oamenii aruncă o monedă și își pun o dorință, obiectele din această fântână au fost coborâte acolo în „scopuri ritualice”, în ceea ce este acum orașul bavarez Germering,

În acest context, potrivit comunicatului, Mathias Pfeil, conservator general al oficiului de stat bavarez pentru protecția monumentelor a precizat că „acestea au fost concepute ca sacrificii pentru o recoltă bună”.

Artefactele vor fi expuse la Muzeul de Știință din Germering

Aceste săpături arheologice de la sfârșitul anului 2022 au fost efectuate înainte de construirea unui centru de distribuție în zonă, cu mențiunea că începând cu 2021, arheologii au scos la iveală mai mult de 13.500 de artefacte datând din Epoca Bronzului și de la începutul Evului Mediu, în locul în care se desfășoară proiectul de construcție.

În prezent, obiectele din fântână sunt studiate de cercetători, apoi artefactele vor deveni parte din colecția de la Muzeul de Știință din Germering, în cursul acestui an, 2023, potrivit descopera.ro.