International

Condiţii contra sprijin parlamentar. Macron, întâlnire cu partidele rivale după ce a pierdut majoritatea în Parlament

Condiţii contra sprijin parlamentar. Macron, întâlnire cu partidele rivale după ce a pierdut majoritatea în Parlament

Preşedintele Emmanuel Macron este nevoit să găsească sprijin din partea parlamentarilor, atât din partea dreaptă, cât şi din partea stângă a politicii pentru formarea unei majorităţi funcţionale.

Macron a început seria întâlnirilor cu partidele politice din Franţa, după ce coaliţia acestuia a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor. La prima întâlnire aceştia au refuzat stabilirea unor alianţe care să-i redea liderului de la Elysee susţinerea în legislativ şi i-au cerut să vină cu propuneri concrete prin care să accepte compromisuri, relatează Reuters.

Condiţii contra sprijin parlamentar. Macron, întâlnire cu partidele rivale după ce a pierdut majoritatea în Parlament

Macron a început, marţi, o serie de reuniuni de două zile cu liderii principalelor partide pentru a găsi o posibilă ieşire din dilema creată de rezultatul legislativelor desfăşurate duminică, în urma cărora coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, dar nici nu poate fi imaginată vreo majoritate alternativă a opoziţiei.

Preşedintele francez i-a primit pe liderul formaţiunii de dreapta ”Republicanii”, Christian Jacob, şi pe secretarul general al Partidului Socialista (PS), Olivier Faure.

După încheierea discuţiei Jacob a semnalat presei intenţia partidului său de a continua ”în opoziţie, de o manieră hotărâtă, dar responsabilă”, adăugând că îi revine lui Macron sarcina ”să pună propuneri pe masă”. Totuşi, Christian Jacob, care l-a descris anterior pe Macron drept un politician ”arogant”, a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o ”trădare” a propriului electorat conservator.

Propuneri concrete i-a cerut liderului de la Elysee şi socialistul Faure, care a spus că a avut o discuţie ”interesantă” cu Macron. Acesta ”trebuie să facă propuneri şi vom vedea de ce parte ne aşezăm”, a mai afirmat Olivier Faure, fără a da vreun indiciu asupra unui eventual acord.

La rândul său, liderul formaţiunii centriste MoDem, Francois Bayrou, un aliat important al lui Macron, a apreciat după discuţia cu acesta că ”este nevoie de ceva apropiat de (un guvern de) uniune naţională”.

Marine Le Pen nu vrea alianţă, dar promite că va vota măsurile care sunt de bun simţ

Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări. ”Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota”, a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial, care în seara alegerilor a subliniat că va face alianţe numai cu partide conforme cu orientările sale, adică partide ”proeuropene” şi ”proclimat”, a scris Agerpres.

Coaliţia centrist-liberală Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.

Restul Parlamentului francez este repartizat în principal între extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, care a realizat o ascensiune inedită cu 89 de deputaţi, stânga unită la iniţiativa tribunului său Jean-Luc Melenchon (cel puţin 150 de deputaţi) şi dreapta clasică, cu circa 60 de deputaţi

Presa franceză a scris, în ultimele zile, că Franţa intră într-o perioadă de instabilitate politică.