Actual Politică

Consiliul Naţional Secuiesc: „Fără România în Schengen. Are comportament duplicitar”. Reacția liderului UDMR Cseke Attila

Consiliul Naţional Secuiesc: „Fără România în Schengen. Are comportament duplicitar”. Reacția liderului UDMR  Cseke Attila

Consiliul Naţional Secuiesc cere țărilor UE să nu primească România în spațiul Schengen. Liderul UDMR, Cseke Attila spune că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru accesul în Spaţiul Schengen, încă din 2011. Orice alte tipuri de comentarii legate de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante. UDMR a susţinut dintotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitatea accederii în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în perioada următoare cu toate forţele de care dispune”, a declarat Cseke Attila.

Consiliul Naţional Secuiesc: „Fără România în Schengen. Are comportament duplicitar”. Reacția lui Cseke Attila

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut ministerele de externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen să ceară informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor reprezentative ale maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, în România, înainte de a lua o decizie privind admiterea României în spaţiul Schengen.

CNS s-a adresat ministerelor de externe ale statelor din spaţiul Schengen într-o scrisoare deschisă publicată marţi, trimisă şi agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit documentului, comunitatea naţională maghiară din România este interesată de aderarea ţării la spaţiul Schengen, în timp ce înţelege foarte bine rezervele exprimate de unele state.

“Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani” – se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balázs Izsák.

CNS reaminteşte: după schimbarea de sistem, România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei. Ea s-a obligat unilateral să respecte recomandările Consiliului Europei, ceea ce a fost condiţia aderării. S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Aderarea a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite.

“Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior” – se arată în document.

Printre promisiunile ale căror realizare ar trebui impusă, CNS a menţionat restituirea necondiţionată şi imediată a proprietăţilor bisericilor maghiare, restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

„România îndeplineşte condiţiile tehnice. Orice alte tipuri de comentarii legate de acest subiect sunt irelevante”

La rândul său, liderul UDMR, Cseke Attila se delimitează de poziţia Consiliului Naţional Secuiesc, care a cerut amânarea primirii României în Schengen.

 „Nu am văzut comunicatul lor. Pot să vă spun punctul de vedere oficial exprimat de UDMR, care nu este o poziţie oficială din ziua de astăzi, nu e din zilele trecute, ci este din anii anteriori. UDMR a afirmat dintotdeauna că, din 2011, România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii propuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că aceste criterii, odată îndeplinite, România ar trebui să fie primită în Spaţiul Schengen”, a spus ministrul UDMR.

Orice alte tipuri de comentarii legate de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante, spune Cseke Attila.

„UDMR a susţinut dintotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitatea accederii în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în perioada următoare cu toate forţele de care dispune”, a declarat Cseke Attila.