Social

Consumul alimentar în România, după creșterea prețurilor. Iată cât mănâncă un român

Consumul alimentar în România, după creșterea prețurilor. Iată cât mănâncă un român
Arhivă

În medie, românii au consumat anul trecut aproximativ 90 de kilograme de pâine și mai mult de 60 de kilograme de carne, conform ultimelor statistici.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), pâinea și produsele de franzelărie s-au numărat printre alimentele de bază în anul 2021 în România, consumul mediu lunar pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, însemnând anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020).

De asemenea, consumul de carne și produse din carne a fost la un nivel mai scăzut, în comparație cu standardele altor țări din Europa. Astfel, românii au consumat, în medie, 3,88 de kilograme de persoană, în anul 2021, o valoare mai mare decât cea înregistrată în România în anul 2020. Fiind luate în calcul și produsele din carne, consumul mediu ajunge la 5,37 kilograme de persoană, determinând astfel un consum mediu anual de 64, 38 kilograme.

„Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, precizează INS.

Românii au consumat în cantități mai mari și alte produse

Consumul de lapte a fost, în anul 2021, de 5,45 litri de persoană, cel mai înalt nivel de consum fiind înregisrat în casele pensionarilor, unde consumul mediu ar fi de 5,95 litri.

De asemenea, tot în gospodăriile acestor categorii de persoane s-a înregistrat o creștere a consumului de brânzeturi și smântână, fiind un consum mediu de 1,77 kilograme de persoană (în casele cu mai multe persoane) și 2,40 kilograme (în casele cu un singur locuitor).

Cartoful a fost un aliment prezent în toate categoriile de gospodării, astfel că, în anul 2021, s-a înregistrat un consum mediu de 3,02 kilograme de persoană, pensionarii depășind această valoare cu 24 de sutimi. Cel mai scăzut consum a fost înregistrat în gospodăriile salariaților, în comparație cu anul 2020.